A katalán klub vezérigazgatója szerint olyan üzenetet közvetíthetnek, amely segíthet a társadalomban tudatosítani az állatok tiszteletét. A bikaviadalok országában ez talán nem is baj, az ellenfelek pedig immár olyan gárdák lesznek, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy éppen az Atlético.

A zöld gondolat, úgy tűnik, egyre több helyen megjelenik a világban, amikor klubok filozófiájáról, stadionok építéséről, vagy nem építéséről olvasunk. Honlapunkon néhány hónapja írtunk Amerika és talán a világ legzöldebb futballklubjáról, amely az erdőkben bővelkedő Vermontban működik, magas szakmai színvonalon. A professzionalizmus jegyeit mutatja a környezettudatos gondolkodásban is: nem építenek maguknak külön stadiont, a fenntarhatóság az egyik legfontosabb törekvésük, továbbá az idegenbeli meccsekre sem szállnak repülőre, amivel a légszennyezést és a költségeket is csökkentenék.

Képzeletben viszont repüljünk most át Európába, ahol ehhez képest is egészen új elképzeléssel álltak elő a labdarúgás egyik fellegvárának közelében. Ha Katalónia és futball, akkor természetesen Barcelona, ám a világ egyik legszebb városa mellett is létezik élvonalbeli foci a tartományban. A Barcelonától északkeletre fekvő, 100 ezer lélekszámú Girona csapata feljutott a spanyol első osztályba, és külön színfolt lehet olyan társaságban, mint a Barca, a Real, az Atlético vagy éppen a Sevilla.

Mint a Goal nyomán az Eurosport írja, a szezont a spanyol másodosztály 6. helyén zárta a város büszkesége, de a rájátszásban szintet tudott lépni, és végül kiharcolta az elitmezőnybe kerülést. Mellé nem akármilyen koncepcióval álltak elő: azt szeretnék, ha a stadionjuk a jövőben kutyabarát hely lenne. El is kezdték vizsgálni, megvalósítható-e az elképzelés.

A Girona tavaly kötött szerződést az állateledelek forgalmazásával foglalkozó Gosbi nevű céggel, Nacho Mas-Baga vezérigazgató fejéből pedig isteni szikra pattant elő:

ők lehetnének a világ legelső állatbarát klubja.

Szép, de kihívásokkal teli feladat.

Mint az Eurosporton olvasható, természetesen magával a rendezéssel is lesznek nehézségek: a labda látványára izgalomba jövő állatokat nehéz lesz a lelátón tartani. Továbbá szigorú szabályok vonatkoznak a futballstadionokra az állatokkal kapcsolatban. Így a vezérigazgató, aki állítja, nemcsak marketingfogásról van szó:

„Van egy sor állami szabályozás arra vonatkozóan, hogyan lehet belépni egy stadionba. Azonban tanulmányozni kezdtük, lehetséges-e, hogy a stadion egyes részei kutyás helyek legyenek. Vagyis olyan hely, amely mindenkié lehet, elvégre a stadion a családok tere. Ezáltal egy olyan üzenetet közvetíthetünk, amely segíthet a társadalomban tudatosítani az állatok tiszteletét. Ez a szponzori megállapodás túlmutat azon, hogy felkerül a logó a Girona mezére.”

Kiemelt kép: Pixabay