A remény filozófiája és a reményben való hit életen át való gyakorlása iránti elkötelezettsége áll Jane Goodall új, a héten magyarul is megjelent köteténel, A remény könyvének középpontjában. Közben exkluzív részleteket tár fel páratlan életútjáról, II. világháborús gyerekkorától kezdve, pincérnői és titkárnői munkáján át, amelyeket azért vállalt el, hogy valóra válthassa álmát: vadállatok között akart élni.

A 21. század talán legfontosabb kulcsszava a remény, nem véletlenül táplálja bennünk napjainkban Ferenc pápa, de nem véletlenül beszél róla külön kötetben már az előző évezred végén Konrad Lorenz Nobel-díjas etológus, „Mentsétek meg a reményt” címmel.

Ahogy manapság az aggódás és a remény sugárzik Sir David Attenborough-ból, úgy próbálja az embert emberibb életre ösztönözni Jane Goodall, többek között a héten magyarul is megjelent új könyvével.

Mint az alcíme szerint túlélési útmutatóként szolgáló „A Remény könyvéről” a Jane Goodall Intézet írja: a kötet a „Az Öröm Könyve” című bestseller szerzőjével, Doug Abrams–szel együttműködésben készült, és 60 évvel azután jelenik meg, hogy az ünnepelt tudós és aktivista elkezdte a csimpánzokra irányuló úttörő kutatómunkáját a tanzániai Gombéban.

A könyvben Jane számba veszi a remény okait”,

vagyis az ő felfogása szerint az emberi értelmet, a természet rezilienciáját, azaz rugalmas alkalmazkodóképességét, a fiatalok erejét és a legyőzhetetlen emberi szellemet. Életútjából, kutatásaiból és pályafutásából merített történeteit felhasználva felteszi a kérdéseket:

Hogyan őrizhetjük meg a reményt?Hogyan ébreszthetünk reményt a következő generációban?

Jane Goodallnak az intézet megfogalmazása szerint a remény filozófiája és a reményben való hit életen át való gyakorlása iránti elkötelezettsége áll a könyv középpontjában, miközben exkluzív részleteket tár fel páratlan életútjáról. II. világháborús gyerekkorától kezdve, pincérnői és titkárnői munkáján át, melyeket azért vállalt el, hogy valóra válthassa álmát: vadállatok között akart élni.

A tanzániai Gombéban úttörő szerepet játszott az állatviselkedés kutatásában, és fokozatosan globális jelenséggé vált. Jane részletes képet nyújt a reménnyel teli világnézetét formáló tényezőkről.

Az intézet idézi a Celadon Kiadót:

„A Remény Könyvének” segítségével rendkívüli felfedezést tehetünk emberi természetünk valójában, a kötet látványos megoldásokat kínál arra, hogy miként teremthetjük meg a reményt saját életünkben és a világban. Jane megfigyelései és a legújabb tudományos kutatások révén

az olvasók megismerhetik a természet alkalmazkodóképességét,

amelynek révén képes felépülni az általunk okozott károkból. Megtapasztalhatják az emberi szellem alkalmazkodóképességét a veszteségek és a pusztulás közepette.”

https://www.youtube.com/watch?v=dP464GbwXos

Kiemelt kép: Wikipedia Commons