Néhány héttel a királynő után Anglia egy másik ikonikus alakja is megünnepli a 96. születésnapját: II. Erzsébet 1926. április 21-én, David Attenborough 1926. május 8-án látta meg a napvilágot.

A királynő, aki 70 éve került az Egyesült Királyság trónjára családja körében ünnepelt a Norfolk megyei Sandringhamben, a királyi család kelet-angliai rezidenciáján. A királyi lovas tüzérség a londoni Hyde Parkban díszlövéssekkel köszöntötte, a Westminster apátság harangjai is megszólaltak tiszteletére.

Anglia himnusza, a „God save the Queen” világszerte ismert dallam és szöveg, a globális változata pedig lehetne a „God Save the Planet”, tekintve a XXI. század legnagyobb kihívására, az éghajlat változására, a Föld pusztulására és pusztítására. Sir David Attenborough pedig 90 fölött is folyamatosan kongatja a vészharangot, filmes pályafutása talán legdrámaibb jelenete három éve megrázta a fél világot:

Közben viszont újra meg újra reménnyel is eltölti az embert, derűs lényéből fakadóan nem is tehet mást. Rendkívüli energiákat mozgosít 90 fölött is, hogy a természetszeretével segítsen megmenteni az állat- és növényvilág sokféleségét, így magát az embert és az emberiséget is. 94 évesen belevágott az Instagramba, nem sokkal később felhívta rá a figyelmet, hogy új betegségek alakulhatnak ki, ha beszűkül az állatok élettere.

Még abban az évben, az Állatok Világnapján, vagyis október 4-én új David Attenborough-film lett széles körben elérhető, hiszen a Netflixen akkor kezdték vetíteni legfrissebb alkotását az Egy élet a bolygónkon címmel.

Különös embersége sokszor az állatokkal való vidám találkozásokban nyilvánul meg. Gyakran ugyanakkor úgy érzi, rá kell ijeszteni az emberre, az Egy élet a bolygónkon alapvetően komor hangot üt meg, de a természettudós

tud olyan alternatívát kínálni, amellyel a legrosszabb forgatókönyv elodázható.

90 fölött négy éven át forgatta a Perfect Planet című sorozatát, a befejező munkálatokat a kertjében rögzítették. A világjárvány első időszaka alatt nem is szívesen lépett ki otthonról, leginkább ezért a háza körül csodálta a természet változását. Ötrészes sorozatában viszont a természeti erőkre, az időjárásra, a napenergiára, a vulkánokra, az óceáni áramlatokra fókuszál.

Elbűvölik az új meg új technikai megoldások, amelyeket a stábja varázslatosan használ. A Perfect Planettel kapcsolatban így nyilatkozott:

A flamingós jelenet az egyik leghihetetlenebb, amit valaha láttam a televízióban. Gyönyörűen filmezték le drónokkal, a képek kitörölhetetlenül beépülnek az elmébe. Rendkívüli

A tanzániai Nátron-tavon először használtak ugyanis drónokat. Itt a flamingók sárszigetecskéket építenek a fészkeiknek, a víz maró hatásának köszönhetően pedig a ragadozók nem tudják megközelíteni a fiókákáikat.

2021-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsának virtuális találkozóján szólalt fel, keményen:

Ha tovább haladunk ezen az úton, akkor szemtanúi leszünk mindazon tényezők összeomlásának, amelyeknek a biztonságunkat köszönhetjük: ilyen az élelmiszertermelés, az ivóvízhez való hozzáférés, az élhető környezeti hőmérséklet és az óceáni táplálékláncok. Ha a természet világa nem képes többé kiszolgálni a legalapvetőbb szükségleteinket, akkor a civilizáció többi része is rövid időn belül darabjaira hullik. Nem irigylem azt a felelősséget, amely mindezek miatt önökre hárul.

Egy éve, 95. születésnapján némi kutatómunka után kiderült, hogy a 2000-es évek elején titokban két héten át Békés megyében is filmezett, hiszen a Körösök vidékén a tiszavirágzást tanulmányozta, a gyomaendrőidek segítségével:

Attenborough kevésbé ismert, annál elbűvölőbb arcát az előző születésnapján is felidéztük, de nem győzünk betelni vele, hiszen a világ egyik legnagyobb népdalgyűjtője lett a XX. század derekán. Ő fedezte fel a paraguayi hárfákon játszó Los Paraguayos együttes tagjait, akik később eljutottak Angliába, hogy a Beatlesszel és a Rolling Stones-szal lépjenek föl. Megörökítette az anyanyelvükön éneklő guarani indiánok dalait, Tonga királynőjének meghívására elkezdte bejárni a Csendes-óceán szigeteit, és megismertette a világgal az orrsípot. A Fidelio alapján a Fidzsi-szigetekről így mesélt:

Azt mondták nekünk, hogy van egy helyi pap, aki az énekével a teknősöket ki tudja csalogatni az óceánból. Elmentünk hozzá. Egy nagyon szerény ember volt, aki megerősítette a róla élő legendát, hozzátéve, hogy ha jól csinálja, a fehér cápa is hallgat az énekére. Elvitt minket egy óceánra néző sziklára, ahol gyönyörű, mélykék volt a víz. Amikor énekelni kezdett, hirtelen megjelent egy teknős. Azt gondoltam, biztos csak a véletlen műve, hiszen rengeteg teknős élhet errefelé. De nem mutatkozott több teknős. Miután eltűnt a víz felszínéről, nem sokkal később ugyanazon a helyen felbukkant egy fehér cápa. Lenyűgöző volt.

És ne felejtsük, Sir David Attenborough négy évvel fiatalabb, mint a BBC, amely idén ünnepli a 100. születésnapját. A közszolgálatiság példaképeként hetven éve, 1952 óta szolgálja hűséggel, akárcsak az egész emberiséget.

Kiemelt kép: Flickr