Az idei Zöldgömb Fesztivál talán legkülönlegesebb témája az Irota EcoLodge lett, amely egy eldugott északkelet-magyarországi falu mellett, alig látogatott vidéken környezettudatos luxussal – ha létezik ilyen – csábítja a vendégeket. A címben feltett kérdés továbbgondolásra érdemes, főleg a részletek ismeretében.

Létezik-e együtt környezettudatosság és luxus? Az elmúlt évek felelős gondolkodói, kutatói az egyre szembetűnőbb éghajlatváltozás és a világjárvány időszakában rendre felhívják figyelmet rá a figyelmet, hogy a luxusból vissza kell vennie a jólét emberének, többek között a turizmus területén. Ezért is lehet érdekes egy olyan szálláshely, amely egyszerre kínál ökotudatosságot és luxust, ráadásul hazánknak egy tömegturizmustól mentes, nagyvárosainktól és az autópályáktól viszonylag távol fekvő vidékén, az északkelet-magyarországi Cserehátban.

Az Irota EcoLodge az idei Zöldgömb Fesztiválon is helyet követelt magának.

Egyik tulajdonosa, Lennard de Klerk maga mutatta be, így ökotéren mára tényezővé vált. Érdemes közelebbről is megismerni a fenti kérdés eldöntéséhez – amit végül olvasóinkra bízunk majd.

Árak és vélemények

A patinás Földgömb-magazin online fesztiválján Magyarország egyetlen karbonsemleges üdülőhelyeként hívta fel magára a figyelmünket. A Google-ön szokatlanul magasra, 4.9 pontra értékelik a vendégek 70 vélemény alapján, miközben a Szállás.hu-n szintén ritkán látott kategióriába tartozik 9.9-es átlaggal, igaz, mindössze 9 vélemény alapján. Tegyük azért hozzá az árakat: utóbbi portálon ha 2 főre 2 éjszakára foglalunk mondjuk a karácsony előtti utolsó héten (akár hétköznap, akár hétvégén ) 110 ezer forintot fizetünk ellátás nélkül.

Szembetűnő a beszélt nyelvek sokasága: magyar, francia, orosz, román, spanyol, olasz, angol, holland és német.

Maga a szálláshely pedig három, egyenként 170 négyzetméteres ház, külön-külön stílussal: az Alsó Házat rusztikusnak, vidékiesnek, a Középső Házat retrónak, az 1960-as évek világát idézőnek hirdetik, míg a Felső Ház a szállásadók szándéka alapján letisztult, modern dizájn. Egy mondat egy vendégvéleményből: „Nagyszerű hiánypótló hely a kutyás szállások között.”

De mitől környezettudatos?

A szerkezethez használt építőanyagokat dolgoztak fel, a begyűjtött esővíz a klórmentes, 6-szor 16 méteres úszómedencébe kerül, vagy a mellékhelyiségekbe. A szennyvíztisztítást helyben megoldják vegyszerek nélkül, bakteriálisan – ez egyre jobban emlékeztet a korábbi cikkünkben és videónkon is bemutatott budakalászi dombházra:

A könnyűszerkezetes házak faszerkezetei közé szigetelésként fújt cellulóz használt újságpapírból készült, a házakban napkollektor melegíti a vizet és napelem adja az áramot, a fűtőanyagot a közeli erdőkből származó biomassza adja.

A szálláshely kommunikációja alapján előnyben részesítik a helyi mestereket és ízeket, a vendégvélemények pedig valóban elismerik a házias készítményeket. A kertben friss biozöldséget és -gyümölcsöt termesztenek mindehhez, az öt éve működő szálláson pedig két éve a saját napelemekről töltött elektromos gépjárműveket használnak.

Az öt nyelven beszélő mérnök-tulajdonos

Az előadó-tulajdonos Lennard de Klerk a fesztivál honlapja szerint alaposan kiképezte magát mielőtt hasonló vállalkozásokba fogott. Villamosenergia-mérnöki diplomát szerzett a Delfti Műszaki Egyetemen, tanult a moszkvai Energetikai Intézetben, hollandul, angolul, németül, magyarul és oroszul beszél.

Közép- és Kelet-Európában az éghajlatváltozásra reagáló vállalkozásokba fogott,

amelyek a fejlesztéseikkel lehetővé teszik fenntartható technológiák alkalmazását. A holland kormányzati ügynökséggel közösen klímaprojekteket fejleszt ki a Kiotói Egyezmény alapján. Jeroen van Drunennel, a tulajdonostársával 2007-ben került Magyarországra, 2010-ben vásárolták meg a Kéktúra mentén található Irodán azt az elhagyott kúriát és telket, amelyből az ökoluxust kifejlesztették.

Kiemelt kép: YouTube