Az építészek is csodájára járnak annak a nullás rezsijű budakalászi dombháznak, ahol cserépcserére soha sem kell majd költeni, hiszen nem fedi klasszikus tető. Németh Csaba négygyermekes édesapaként szakirányú végzettség nélkül épített otthont.

Építészek, gépészek, ökoházrajongók, műkedvelők és hasonló épületre vágyók tucatnyi főből álló csoportja járt csodájára nemrég Budakalász lassan ikonikussá váló építményének, Németh Csaba dombházának.

Minden szempontból példaértékű

Az önképző családfő új fejezetet nyitott az építészet és az ökogondolkodás területén. A 160 négyzetméteres otthon semmit sem vett el a zöldből. A biogazdálkodás, a vegyszerek nélküli tisztítás, az önfenntartás iskolapéldája.A szakma nem először tanulmányozta ezt az épületet, a házigazda meghívására portálunk is velük tarthatott.

„Körülbelül húsz ilyen ház van Magyarországon, de ez az, ami minden szempontból példaértékű”

– tudtuk meg az építészektől a nappaliban, miközben Csaba az épület történetéről mesélt. A gyönyörű belső térben közben az íves bútorokat, a rejtett fényeket, az általa megmunkált fagerendákat figyeltük.

Csaba hisz a kreativitásban és az öngondoskodásban, de a túlgondolásban nem. A hozzáállásának köszönhetően takarított meg tízmilliókat, így az építéssel kapcsolatos munkák jelentős részét inkább megoldotta maga. A házigazda a fényekkel és a színekkel is szeret játszani, mint mondta, ezek öltöztetik a házat.

A ház öngondoskodás terén is fény az éjszakában

„A földtakarásnak köszönhetően nincs bent térereje a telefonoknak, csak az ablakok közvetlen közelében. Éjszakára a wifit is kikapcsoljuk, így még nyugodtabban alszunk, nincs káros sugárzás. A levegő páratartalma kiegyenlített, télen-nyáron egyenletes a hőmérséklet, fűteni alig kell” – mondta az okosotthonról.

Akik a szennyvizet is baktériumokkal bontják le

Az építészek pedig külön kiemelték, hogy minden szobának van ablaka. Ez egy dombház esetében, amelynek egyik oldala szinte kis sem látszik a földből, külön eredmény.

Csaba négygyermekes édesapa, a családjának olyan otthont szeretett volna teremteni, ami egyszerre nyaraló is. A tavaly év végén átadott alternatív zöldotthont gyönyörű kert veszi körül, mikroklímát biztosító tóval.

„Egy ismerősöm tízmillió forintból akarta megépíteni a tavat, én kétmillióból kihoztam, a növényekkel együtt, a munkaórát is beleszámítva”

– büszkélkedett a házigazda.

Érdekességeként mutatta be a lépcsőzetes vízesést, amit nem elsősorban azért hozott össze – a baráti árajánlathoz képest szintén jóval olcsóbban –, hogy mindenki megcsodálja. Sokkal inkább a tó vizének jobb oxigénháztartása volt a célja.

„Szerettük volna, hogy díszítse a kertet a tó, de azt is, hogy legyenek benne halak és mi is úszhassunk. Sok vendéggyerek viszont a halak miatt nem mer belemenni, félnek, hogy hozzájuk érnek” – folytatta a séta közben a bemutatót a tulajdonos.

Vegyszereket sem kint, sem bent nem használnak, a család probiotikus, azaz a bakteriális tevékenységet segítő tisztítás követője.

Kizárólag ilyen, környezetbarát termékekkel tüntetik el a trágyaszagot, a használt vécépapírt. Ezzel a megoldással a szennyvízből képesek öntözővizet előállítani. A speciális tisztítószer olyan minőségűvé alakítja a vizet, amit aztán locsolásra lehet használni.

A cserépcserével nem bajlódnak

Vízszámlája a családnak nincs, a fővárosinál jobb minőségű kútvizet használnak. Mint Csaba mondja, kemény a vize, speciális berendezéssel lágyítják és szűrik. A gáz nincs bevezetve, de a villanyszámla miatt sem fő a fejük.

A ház mellett megmutatja a nemrég beüzemelt napelemeket, amelyeknek köszönhetően most már nulla a rezsijük.

A napelemeket egy a földhez rögzített állványon találjuk, az áramszolgáltató csak tetőre szerelte volna fel. Azt azonban hiába kerestek volna itt a szakemberek: a dombház lényege éppen az, hogy nincs a hagyományos értelemben vett tető rajta. A cserepeket a dombtető helyettesíti. Így az ilyen épületek tulajdonosai jogosan mondhatják: egyetlen négyzetmétert sem vesznek el a zöldből.

Büszkén meséte, hogy földmérőt sem hívott az itteni munkálatokhoz, lézeres műszert bérelt, és elvégezte a munkát. Ezen a ponton tegyük hozzá: bár Németh Csaba mintegy öt-hat diplomás ember feladatát végezte, nincs felsőfokú végzettsége.

Budakalász Ürömhöz közeli részén ma már sokan tudják, hol is találjuk e dombházat, és könnyen útba igazítják az errejárókat. Nagyobb telkek, kertes házak és megannyi zöld között húzódik meg csendben. Csaba szerint szerencséjük is volt a helyszínnel: nem belterületen laknak, mégis aszfaltúton lehet ide jönni. Mindenkit arra bátorít, vigye át az önkormányzaton, hogy lehessen ilyen otthona.

Önfenntartás a világjárvány idején

Megérkeztünk a gyümölcsfák közé, a háttérben a baromfiudvar, több mint 50 szárnyassal.

„Az almafákat úgy ültettem, hogy legyen egy korai, egy szezonbeli és egy kései termés is.

A koronavírus miatt tavasszal óriási pánik alakult ki, eltűntek a boltokból a konzervek. Ha tuják helyett gyümölcsfákat ültetsz, és mellé van zöldségkerted, tyúkjaid, akkor a családod nincs kiszolgáltatva a járványok idején sem. És még abban is biztos lehetsz, hogy nincs vegyszerrel kezelve. Őseink sok mindent kitaláltak, amit használni lehet. Persze mindig könnyebb az internetről rendelni” – mondta a dombháztulajdonos.

Fotók: Németh Csaba