A választási kampányok borongós, koronavírus-járvánnyal terhelt estéin kevés szórakoztatóbb elfoglaltság akad, mint természetfilmeket böngészni az interneten. A Very Important Planet magyar alkotók műveiből szemezget.

Vad Szigetköz – A szárazföldi delta

Az épített környezet és az élővilág kapcsolatát boncolgatja Mosonyi Szabolcs a többszörösen díjnyertes ötvenkét perces filmjében. A helyszín a szárazföldi delta, a két főszereplő az európai hód és a kormorán, a narrátor pedig Szersén Gyula.

Harctéren a vadvilág

Nem messze a fővárostól, Táborfalva környékére, zárt, katonai területre kalauzol bennünket Halmos B. Ágnes. A lő- és gyakorlóteret olyan ritka növények és állatok népesítik be, amelyek már szinte teljesen eltűntek a megművelt alföldi tájról.

Vad Magyarország – A vizek birodalma

Nem véletlenül tart már egymillió megtekintés felett Török Zoltán 2011-es természetfilmje, amely igen részletesen mutatja be hazánk vadvilágát különleges operatőri munkával. Bepillantást nyerünk a harcsák életébe, közelről figyelhetünk meg egy sascsaládot, miközben a történet Kulka János hangján kel életre.

Marasztalt folyó 1-2.

Szendőfi Balázs a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség megbízásából készítette filmjeit, az első rész márciusban, a második áprilisban került bemutatásra. Láthatunk bennük csukaívást, szürke gémet és barna rétihéját, megtudhatjuk mi az úszóláp, és hogyan történt a kármentesítés az olajszennyezés után.

 Budapest halai

Ha már Szendőfi Balázs, akkor nézzük meg első alkotását is, ami 2016-ban a legjobb ismeretterjesztő film díjat kapta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Az itt bemutatott élőhelyek közül több is fővárosi helyi jelentőségű természetvédelmi státuszt kapott. Narrátor: Papp János.

Ne feledkezzünk el  Southideth Timothyról sem, akinek az alkotásait, és a vele készült interjút a Very Important Planeten itt találhatják.

Borítókép: Pixabay/ yamabon