Ausztráliában született, apja laoszi, édesanyja székelyudvarhelyi. A vlogolás nem a műfaja, főként a Youtubera, az Instagrammra és a Facebookra készít természetfilmeket. Southideth Timothy az elmúlt hónapokban új sorozatot forgatott Magyarország legszebb látványosságaiból. A Very Important Planet három kisfilmet mutat be a fiatal alkotó munkásságából.

„Szüleim is nagy természetjárók, mindig magukkal vittek, ezért gondolkoztam el azon, hogy ha már a természetet és a filmezést is szeretem, a kettőt így lehet ötvözni a legjobban. Egyelőre csak hobbiként készítem a természetfilmeket, de csinálnám, ahogy a csövön kifér, ha nem kellene máshol dolgoznom, hogy megéljek” – mondta lapunknak Southideth Timothy.

A filmezést a koronavírus-járvány megnehezítette, így egyelőre mellékállásban teszi. Hibrid kamerákkal dolgozik, ami a családi túrákon a fotózásra és a videókészítésére is megfelel.

„Szeretem azokat a helyeket meglátogatni, ahova ember nem nagyon jut el, vagy az ismert látnivalókat más megvilágításba helyezni. Ahol átalakítják a természetet, az már nekem nem vonzó téma, inkább a rejtett kincseket keresem. Újabb filmjeimben kevesebb a vágás, csak elmélyülök a természetben.”

Kedvenc helyszíne a Bükk, ahol nehezebb, hosszabb túrákat is bevállal, de feldolgozta a Dunakanyart is, és vannak képei a romániai Kárpátokról is.

„Nagyon zavar amikor látom, hogy mindenhol el van dobálva a szemét. Régen, amikor túráztam, még láttam tiszta ösvényekett, ma már alig lehet olyan helyet találni, ahol nincs hulladék.”

A fiatal alkotó ősszel egynapos túrákat tervez olyan helyszínekre, mint a Pomáz melletti Holdvilág-árok, a Kishartyáni Kőlyuk és a Salgó vára, várhatunk tőle naplementés felvételeket is a balatonakarattyai Magaspartról is.

Borítókép: Southideth Timothy