A 21. század természetet kereső turizmusában sajátos helyet követelnek maguknak a lombkorona-tanösvények. Az elmúlt években hazánkban is szaporodni kezdtek, időnként meghökkentő látvány nyújtanak; élményre, kalandra csábítanak. A Normafára eredetileg tervezett hatalmas építmény körüli tiltakozás, a civil szervezetek összefogása azonban rávilágított arra, milyen durva beavatkozást jelenthetnek az erdő életében.

Gerecse: UFO az erdő mélyén

Aki szeretne találkozni egy 44 méter átmérőjű UFÓ-val, az barangoljon a Gerecsében Tardos és Süttő között egy elhagyott kőfejtőhöz. Magyarország legújabb lombkorona-tanösvénye, amelyet 2019 őszén adtak át, éppen így néz ki. De lehet egy hatalmas frizbihez is hasonlítani.

Helyenként 11 méter magasan sétálunk a föld felett, ott, ahol a mókusok élnek.

Egy kevésbé frekventált napon itt eggyé lehet válni a lombokkal, a természettel. A táblák segítésével mélyebben is megismerhetünk egy olyan világot, amelyet a talajról nem láthatunk. Kisgyerekeknek annyiban való, hogy a 105 méteres kerületű körön nagy sebességgel szeretnek körbe-körbe rohangálni. Ám a korláton helyenként érhetetlen rések tátonganak, ezeken simán kiférnek, amit viszont nem nagyon értünk.

Kaszó: idős fák, interaktív játékok

A Somogy megyei Kaszó a kisvasútjával és impozáns lombkorona-tanösvényével került fel a belföldi turizmus térképére. Ez a hídszerkezet is egyedi látvány, 124 méter hosszan sétálhatunk, 10 méter magasan. Külön szolgáltatást jelentenek az erdei világ felfedezésére az interaktív játékok.

100 évnél idősebb gyertyános-tölgyest ismerhetünk meg, a felső lombkorona-szintjük 30 méter fölött jár.

Pannonhalma: a madarak szemével

Látványában is drámai élmény a hal alakú, levegőben kúszó Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény. Abban nem vagyunk biztosak, hogy egy apátság környékére kellenek-e egyáltalán turisztikai attrakciók, de kétségtelenül Pannonhalmán is bepillantást nyerhetünk a madarak világába.

Sőt itt a madarak szemével csodálhatjuk a kitáruló tájat.

A Boldog Mór kilátó körüli erdei tanösvény mellé épített lombkorona- tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén található. Közel 80 méter hosszú, a legmagasabb pontján 14 méter magas. Kerekesszékkel is bejárható.

Sás-völgy: a gólyafészekbe is be lehet mászni

Térjünk vissza az erdőbe: szintén az elmúlt évek alkotása a Sás-völgyi lombkorona-sétány a Mecsekben. 50 méter hosszú, 6 méter magas. A kezdőpontjától a hegy oldalához simulva éri el a talaj szintjét a Dél-Dunántúl első ilyen jellegű építménye. A tiszta faszerkezetével jobban illik a környezetébe, mint a gerecsei rokona és kapcsolódik egy madármegfigyelő toronyhoz is. A gyerekek a nekik kialakított gólyafészekbe, denevérodúba is bemászhatnak.

Lengyel-Annafürdő: sasfészek és erdei játszótér

Ha már ezen a vidéken barangolunk, járjuk be Tolnát is, ne csak Baranyát. Itt jön segítségünkre, a Lengyel-Annafürdői Lombkoronasétány, amelyen fokozatosan távolodunk a talajtól: 30 méteren keresztül 9 méterrel jutunk a föld fölé. A mellette lévő Sasfészek-kilátó és erdei játszótér is feldobja a helyet.

Makó: hagymával, ahogy kell

A Dunántúl után nézzünk most szét az Alföldön. Makón, a Maros-parton találunk hasonló építményt, ami a majdnem 200 méteres hosszúságával kiemelkedik a magyar átlagból. 10 méteres magasságával pedig a környék létesítményei közül, hozzá ráadásul egy 18 méter magas torony is kapcsolódik.

Azon lehet vitatkozni, hogy a tizennyolc vasbetonoszlop mennyire szép, ellenben a függőhíd, a Hagymaterasz és a csőcsúszda bizonyosan fokozza az élményt.

Gyomaendrőd: félszigeti romantika

Gyomaendrőd az 5 méter magas Erzsébet ligeti sétánnyal rukkol ki, egy több mint egy kilométeres tanösvény részeként, amely földön, vízen és levegőben is bejárható. Található itt egy 15 méter magas kilátó, a félszigetet pedig a Hantoskerti holtág veszi körül és teszi romantikussá.

Karcag: 300 méter a levegőben

Karcagon, a Parkerdőben több mint 234 méteresre nyújtották a lombkoronasétányt, ami 6 méter magasan halad. Interaktív állomások sokaságával igyekeznek ida hívni az embert, ahol a madár sem jár – a tömegturizmus nem fenyegeti ezt a térséget.

A földről láthatatlan fészkek, odúk mellett szemléltetni akarták az állatok küzdelmét az életet adó fényért, illetve magáért az életért.

Ipolytarnóc: kaland hevederrel, csúszdával

Ipoytarnóc valódi turistacélpont, és a Tuzsony lombkorona-sétánnyal is igyekszik meglovagolni a pozícióját Észak-Magyarországon. 150 méter hosszan, 8-10 méteres magasságban keskeny függőhidakon át vezet a fák lombjai között.

A felső szintjén csak hevederrel sétálgathatunk, szakképzett személyzet felügyelete mellett. A kilátó, az alsó lombkoronaszint és a csúszda biztosítás nélkül is látogatható. Ami a csúszdát illeti: a kilátóból vezet a játszótér homokozójába, gyermekek számára.

Normafa: a harmadik verzió megépül, de tovább növelheti a zsúfoltságot

Listánk tizedik helyezettje egyelőre virtuális tanösvény, annak is a harmadik verziója, amely a Normafánál épül majd. Az első verzió ellen, a természet védelméért tavaly egységesen léptek fel a civil szervezetek: a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a Greenpeace, a Környezettudományi Központ Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország.

Kidőlt fa a Normafánál. Fotó: Rácmolnár Milán

Úgy látták, miután a 12. kerületi önkormányzat kétmilliárd forintot nyert lombkoronasétány több ütemű, két éven belüli megépítésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, az építmény e különleges természeti értéket jelenti erdő lakói számára óriási hátrányt jelentene. Őszi helyszíni riportunkban bemutattuk a Normafa módszeres pusztításának megannyi tényezőjét. Gálhidy László, a Normafa Természetesen Civil Koalíció szakembere, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője akkor elmondta: a Normafa amúgy is agyonzsúfolt kirándulóhely, sok budapesti csak ezt ismeri. Egy lombkorona-tanösvény pedig – túl azon, hogy e kis területre szorult, védett erdő életébe durván beavatkozna – csak tovább növelné a tömeget. 

Zsúfolt parkoló a Normafánál. Fotó: Rácmolnár Milán

A Magyar Turisztikai Ügynökség eredeti terve alapján hazai viszonylatban gigantikus, egy kilométeres lombkorona-sétány futott volna a gerinc mentén, a parkoló és az egykori Budai Sport Hotel területe között, kétszáz éves bükköket is elpusztítva.

„Más, nagyobb kiterjedésű erdőkben nem árt annyit egy lombkoronasétány, mint itt, ahol nagyon kis területre szorulnak a védett fák

– hallottuk még szeptemberben a Normafánál Gálhidy László. – Igaz, eredetileg a trópusokra találták ki az ilyen tanösvényeket, hogy az esőerdőkben a legfelső szintet is megfigyelhessék az emberek. Borneón én is láttam ilyet, fantasztikus, bár az állatok ott is elmenekülnek a fákról az építmény mentén.” 

A B-terv már szerényebbre sikerült, de nagy sikert nem aratott a civilek között, így elkészült a C-terv. E harmadik verzió minden jel szerint meg is épül, az önkormányzat kommunikációja szerint a civil szervezetekkel való egyeztetés után.

A Hegyvidéki Önkormányzat közleménye szerint a harmadik nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvény a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területén. A talajszintről indul majd, és a fák lombjai között bukkanhat ki, lenyűgöző kilátást nyújtva Budapestre.

Kiemelt kép: a kaszói lombkorona-tanösvény. Forrás: Wikipedia Commons