A Republikon Intézet friss kutatása szerint Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, Óbuda alpolgármestere veheti fel legnagyobb eséllyel a harcot a Fidesz-KDNP jelöltjével, Vitályos Eszterrel szemben a szentendrei körzetben a jövőre esedékes országgyűlési választáson.

2022 áprilisához közeledve egyre több ellenzéki párt jelenti be, melyik egyéni körzetben kit indít az országgyűlési választások ellenzék előválasztásán, aminek győztese a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben szállhat harcba.

A Párbeszéd kíváncsi volt arra, hogy az MSZP-vel közös jelöltjük, Béres András milyen esélyekkel indulhat körzetében, Pilis-Dunakanyarban. Az ellenzéki párt ezért közvéleménykutatást rendelt meg, amiben a kormánypárti Vitályos Eszterrel szembeni esélyeket is vizsgálták.

A 800 fős, telefonos Republikon-kutatás szerint a politikus és a Fidesz-KNDP jelöltjére ugyanannyian szavaznának az országgyűlési választásokon, ha kettőjük közül kellene választani.

Vitályos Eszter minden más ellenzéki jelöltnél népszerűbb pontosan nyolc százalékkal.

Óbuda alpolgármesterénél a jó számok egyik oka a kutatás alapján az lehet, hogy a Párbeszéd helyben népszerűbb, mint országosan. Arra a kérdésre ugyanis, hogy melyik a legszimpatikusabb ellenzéki párt, a válaszadók 11 százaléka felelte azt, hogy a Párbeszéd.

A Republikon felméréséből az is kiderül, hogy a szentendrei körzetben élők számára fontosak a zöld ügyek. Arra a kérdésre ugyanis, hogy egy zöld párti jelöltre, vagy a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaznának, 50 százalék mondta azt, hogy előbbire. 36 százalék voksolna a kormánypárti jelöltre, a többiek egyikre sem, vagy nem válaszoltak.

A kutatás egyik érdekessége, hogy az ellenzéki jelöltek ismertsége hasonló. Ez Béres András szemponjtából pozitívum, hiszen mint a vele készült interjúnkban is elmondta, ismertségét az elmúlt három hónapban szinte a nulláról építette fel.

„Összességében azt láthatjuk a kutatás eredményeiből, hogy a körzetben a Fidesz-KDNP és az egyesült ellenzék fej-fej mellett áll, előbbit a teljes népesség 37, utóbbit 38 százaléka támogatja”

– mondta lapunknak a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Virág Andrea hozzátette, az ellenzéki pártokon belül sok más egyéni választókerülethez – és az országos eredményekhez – hasonlóan a DK, a Momentum, valamint a Jobbik a három legnépszerűbb párt. Negyedik helyen az országos népszerűségét jóval meghaladó 11 százalékkal a Párbeszéd áll, őket követi a másik zöldpárt, az LMP, 8 százalékkal. A szakember kiemelte, a zöld értékek népszerűsége más kérdésnél is megmutatkozott: arra a kérdésre, hogy az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy egy zöldpárti jelöltre szavaznának szívesebben, a válaszadók fele a zöldpárti jelöltet nevezte meg.

„A konkrét jelöltekről szóló kérdések ugyanakkor szorosabb eredményt hoztak. Jelenleg kis különbséggel ugyan, de minden megkérdezett ellenzéki jelölttel szemben vezet Vitályos Eszter, a legkisebb különbség ugyanakkor Béres Andrással szemben van, ők tulajdonképpen fej-fej mellett állnak, 36, illetve 35 százalékon” – tette hozzá Virág Andrea.