Budakalász egyre híresebb dombháza és közvetlen környezete ilyenkor, nyár elején mutatja talán a legszebb arcát. Miközben az energiahatékonyságnak, a Föld és a nap melegének köszönhetően nulla a rezsi, – mint tavaly bemutattuk, az építészek is csodájára járnak –, biogazdálkodás szempontjából is példamutató Németh Csaba és családjának élete.

Odabent hiába keresünk vegyszereket, míg odakint, a házhoz tartozó tavacskában, amelyen minden télen korcsolyáznak a gyerekek, nyáron fürdeni is lehet.

A többfunckiós tó mikroklímája egész évben kellemes környezetet biztosít, a gyönyörű és hatalmas kert egy része sportolásra alkalmas, a másik végében zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek, állatokat tartanak. A fogyasztásuk nagy részét megtermelik maguknak, Németh Csaba pedig négygyermekes édesapaként vallja, ilyen otthon mellett nyaralásra sincs szükség: olyan, mintha nyaralóban élnének.

A megvalósításba pedig nem kell nagyobb összegeket fektetni, mint egy családi házba, így házigazda-ötletgazda szerint mások előtt is nyitva a kapu.

Kiemelt kép: Cseh Tamás