Gyakori lett az erőszak a gorillák között a szűk élettér miatt

Egy új vizsgálat alapján a kelet-afrikai hegyi gorillák populációjának sűrűbbé válása, illetve az élőhely hiánya miatt csökkent az állomány növekedésének mértéke.

Mint az MTI alapján közölt 24.hu cikkben olvasható. Damien Caillaud, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a Virunga-hegység állatainak egyedszáma csaknem negyven éve gyarapszik, élőhelyük mérete azonban nem nő.

A hegyi gorillák számának növekedésével az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ezek a találkozások pedig sokszor erőszakhoz vezetnek.

A folyamat hatására 2000 és 2017 között a fiatal állatok halálozási aránya jelentősen megnövekedett, és mintegy felével csökkent az állomány éves gyarapodási rátája.

A csapat a Ruanda, Uganda és Kongó határán lévő Virunga-hegységben élő hegyigorilla-populációra vonatkozó, az elmúlt ötven évben begyűjtött adatokat elemezte. Az információk alapján az eredeti csoportok többször szétszakadtak, amikor a fiatal ezüsthátúak elkezdtek harcolni az idősebb vezetőkkel.

Három csoportból így jött létre 2006-ban ugyanazon a területen tizenegy kisebb. Míg egy átlagos gorillacsoport tíz egyedet számlál, ebben az eredeti három csoportosulásban 26-65 gorilla élt, amelyek között akár nyolc is lehetett ezüsthátú. Más területekre nem tudtak átköltözni a csoportok, mivel azok vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt állnak, vagy már más gorillák lakják. Ilyen sok csoport számára túl kicsi ez a terület.

Kiemelt kép: Pixabay/Alexas_Fotos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére