Fontos bejelentést tett Fővárosi Állat- és Növénykert a Facebook-oldalán az orangutánok világnapjára: nevet kapott a kéthetes orangután kisfiú. A szavazásra öt nap alatt több mint tizehatezer voks érkezett, s a legnépszerűbb nevet jegyzik be a nemzetközi orangután törzskönyvbe.

Móric lett az orangutángyerek neve!Ma van az orangutánok világnapja, és ma jelentjük be az orangután kisfiú nevét is….

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2020. augusztus 19., szerda

A tizenkilenc esztendős Lia augusztus 5-én hajnalban adott neki életet. A jövevényről azóta kiderült, hogy kisfiú, a múlt héten pedig szavazást is indított az állatkert annak eldöntésére, hogy mi legyen az ifjú orangután neve.

A sok-sok javaslat közül az előzsűrizést követően három név maradt „a kalapban”, ezek közül lehetett választani. A szavazás öt napja alatt több mint tizenhatezer voks érkezett és a Móric név lett a befutó. A kicsit tehát ezen a néven jegyzik be a nemzetközi orangután törzskönyvbe: ezekről a kritikusan veszélyeztetett emberszabásúakról ugyanis a világ állatkertjei nemzetközi törzskönyvet is vezetnek.

A szavazás végeredményét nem véletlenül szerdán jelentették be. Augusztus 19-én van ugyanis az orangutánok világnapja, vagy ha úgy tetszik, a nemzetközi orangután nap (International Orangutan Day). A természetvédelem, illetve a veszélyeztetett fajok védelme iránt érdeklődő emberek, közösségek, szervezetek és intézmények e jeles napon igyekeznek felhívni a figyelmet e különleges főemlősökre, és azokra a veszélyekre is, amelyek fennmaradásukat fenyegetik.

Móricról és az orángutánokról bővebben az állatkert honlapján lehet olvasni.

Borítókép: Fővárosi Állat- és Növénykert