A legfiatalabb budapesti orángután hím példány, arra, hogy mi legyen a neve, számos ötletet, javaslatot kapott a városligeti intézmény, ezek közül az előzsűrizés után hármat választottak ki, és ezeket bocsátotta szavazásra az Állatkert – írta az MTI.  A szóban forgó nevek a Huba, a Móric és a Wulan. Az utóbbi indonéz eredetű név, amely a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

Itt lehet szavazni:

Az orangután bébi kisfiú, és nevet keresünk neki!Kedd éjfélig lehet szavazni a másfél hetes orangután kölyök nevére….

Közzétette: Fővárosi Állat- és Növénykert – 2020. augusztus 14., péntek

A másfél hetes orangutánt az első napokban a gondozókon és az állatorvosokon kívül senki nem láthatta. Mostanra viszont már megnyitották az Emberszabású Majmok Házának nézőterét, bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottak fel. Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már a kölyköt is láthatják az érdeklődők

  A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánok tartásával, és az elmúlt három évtizedben rendszeresen szaporodtak is ezek az állatok.

A mostani kicsi anyjának, a tizenkilenc esztendős, 2013 óta Budapesten élő Liának is volt már egy gyereke 2014 legvégén, aki azóta ötévessé cseperedett.

A szumátrai orangutánok kritikusan veszélyeztetett állatok, így állatkerti szaporításuk természetvédelmi jelentőséggel is bír. Szaporításuk érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége pedig tenyészprogramot tart fenn, ebben vesz részt a Fővárosi Állat- és Növénykert is, ahol a most született kicsivel együtt összesen hét orangután lakik: közülük négy budapesti születésű. Szavazni az Állatkert hivatalos honlapján lehet.

Borítókép: Pixabay/skeeze