Szabó Rebeka és Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnökei nyílt levelet írtak az LMP hétvégi kongresszusa alkalmából, amelyet a thevip.hu elsőként és változtatás nélkül közöl.

Kedves Zöld Barátaink!

Kivételesen nem taglalnánk hosszasan bolygónk ökológiai és klimatikus állapotának nyomasztó romlását, annak várható magyarországi következményeit, és mindezek tükrében a kormányzati környezetpolitika siralmas teljesítményét. Nem fogunk érvelni amellett, hogy égető szükség van a rendszerszemléletben gondolkodó zöld politika erőteljes képviseletére a döntéshozatal helyi, nemzeti és európai színterein is – mindez nyilván számotokra is magától értetődő.

Azért írunk most nektek, mert a hétvégén az LMP – Magyarország Zöld Pártja egy kiemelten fontos pillanatban tartja kongresszusát. Az LMP kongresszusa után egy héttel az EGP is kongresszust tart, ahol nemcsak a Párbeszéd – ZÖLDEK tagfelvételi kérelméről, de az EP-választással kapcsolatos kérdésekről is döntenek, egy évre rá, 2024 június 9-én pedig nemcsak európai parlamenti, de Magyarországon önkormányzati választást is tartanak – a kampány pedig elkezdődött.

Az európai és magyar zöldeket – szavazókat, aktivistákat és politikusokat egyaránt – egy kérdés foglalkoztatja most az EP- és az önkormányzati választással kapcsolatban: képes lesz-e a két magyar zöld párt megtalálni az utat egymás felé. A Párbeszéd – ZÖLDEK kongresszusa már tavaly nyáron kinyilvánította: mi a zöld pólus megteremtésén dolgozunk, amiben a legfontosabb potenciális partnerünk magától értetődően az LMP. Örülünk annak, hogy nagyjából fél éve érdemi beszélgetések vannak a két párt tagjai és vezetői között ezzel kapcsolatban, és reméljük, az LMP hétvégi kongresszusán határozott előrelépést lehetővé tevő döntések születnek.

Nagyon egyetértünk mindazokkal, akik szerint a 2022 utáni időszaknak a világnézeti önazonosságok megerősítéséről, a hiteles politikai ajánlatok: víziók és közpolitikai megoldások kidolgozásáról kell szólnia. A választási törvények által ösztönzött együttműködéseket pedig ennek kell alárendelni, ami a helyi ügyekről szóló önkormányzati választások esetén kevésbé, az ideológiailag jobban értelmezhető európai parlamenti választások esetében sokkal inkább komoly kihívást jelent.

A képviseleti arányokon túl, hosszabb távra előre tekintve az EP-választások legfontosabb kérdése az lesz: hogyan strukturálódik újra az ellenzéki térfél. Vannak, akik egypólusú, monolit ellenzéket akarnak látni, mások két pólusban gondolkodnak, mi azonban úgy gondoljuk, hogy a balközép, jobbközép és liberális pozícióktól függetlenül égető szükség van zöld pólusra is. Olyan zöld pólust kell létrehozni a politikában, amely a meglévő zöld pártokra építve, támaszkodva a hazai és nemzetközi zöld mozgalomban, civil szférában és tudományos közösségekben felhalmozott tudásra, tapasztalatokra és kapcsolatrendszerre, képes valódi, politika- és társadalomformáló, szubkultúrát és ellenállást építő erőre szert tenni.

Nyilvánvaló, hogy a két zöld párt külön-külön, sőt: egymás ellenében ezt a célt nem tudja elérni. Lehetnek kisebb-nagyobb sikereink, biztosíthatjuk szervezeteink akár hosszabb távú túlélését is, de érdemi, sorsfordító változásokat csak közösen érhetünk el. Az tehát a kérdés a nap végén, hogy alakítói, vagy elszenvedői akarunk-e lenni a politikatörténetnek; hiszünk-e eléggé a zöldek igazságában ahhoz, hogy félretegyük fenntartásainkat, és kidolgozzuk a sikeres együttműködés képletét.

Nem az tehát a dilemma, hogy egymás ellen futva szerezzünk-e inkább 0-0 EP-mandátumot, és remegve védjük önkormányzati pozícióinkat, vagy egymás tenyerébe csapva, közösen szerezzünk meg akár két EP-széket és több tucatnyival bővítsük az önkormányzatokban döntési helyzetbe jutó zöld képviselők és polgármesterek számát. Az a dilemma, hogy vélt vagy valós, rövid távú személyes előnyöket és ízlésbeli preferenciákat helyezünk-e előtérbe, vagy a közös hitünk, a zöld gondolat valóra váltásának esélyét tartjuk-e szem előtt.

Tudjuk, hogy a két párt együttműködése kapcsán sokan úgy érzik, a saját árnyékuk átugrására lenne szükség. A jó hír, hogy valójában sokkal közelebb állunk egymáshoz annál, mint ami a pártközi kommunikációs térben időnként lecsapódik. Mi a magunk részéről tudjuk, hogy az LMP-t övező közkeletű toposzok jelentős része félreértésen vagy tudatos félremagyarázáson alapul, ugyanakkor szeretnénk utalni néhány fontos alapvetésre a Párbeszéd – ZÖLDEK politikájával kapcsolatban, hogy nektek se kelljen félreértéseken alapuló érvekre támaszkodva dönteni.

Hallunk időnként olyan hangokat, amik szerint mi a nyugati import zöldpolitika kritikátlan hordozói lennénk, akik azt se tudják, hogy “a nembináris vécék kérdése” vagy “Orbán üres és tartalmatlan szapulása” a fontosabb számukra. Jót mulatunk az ilyesmin, de ha komolyra fordítjuk a szót, akkor érdemes első kézből tájékozódni a Párbeszéd – ZÖLDEK krédójáról. Ehhez szeretnénk értő figyelmetekbe ajánlani évnyitó társelnöki írásunkat, vagy ami frissebb és talán még fontosabb, Jávor Benedek pár napja megjelent cikkét a sikeres zöld politika lehetőségéről.

Ha ezeket elolvassátok, ismerős dolgokra fogtok találni: a világ aggasztó állapotának tömör megragadása után a fenntarthatóság-igazságosság-részvétel hármasának a biztonság gondolatával kiegészülő elvi megalapozásával jutunk el a zöld pólus szükségszerűségéig, amely megvalósulása esetén valódi változást hozhat. Egy rövid idézet a cikkből:

Egy eredményes zöld pólus nem csupán a zöldpolitika jövőjét tudja megalapozni Magyarországon, de még az Orbán-rezsim szűkre szabott tereiben is képessé válhat helyi környezeti konfliktusok sikerre vitelében; az önkormányzati politikában a fenntarthatóság, az ökopolitika elveinek érvényesítésében; hatékony nyomásgyakorlásra az országos politikában és eredményes cselekvésre az Európai Unió színterein. Közösen mindez elérhetővé válik, külön-külön legfeljebb egymás munkáját fékezhetjük. Az Európai Parlamentben töltött előző öt évem alatt egy dolgot feltétlenül megtanultam: a legjobb javaslat, a legbrilliánsabb ötlet is papíron marad, ha nem találunk hozzá szövetségeseket, támogatókat, partnereket, akikkel közösen kitaposhatjuk azt az utat, amely az elfogadásukhoz és a megvalósulásukhoz vezet. Ez nemcsak Európában a sikeres zöldpolitika sarokköve, hanem Magyarországon is.

JÁVOR BENEDEK: A VILÁG JÖVŐJE A TÉT – AVAGY KÖZÖSEN KELL KITAPOSNUNK A ZÖLD UTAT! 2023. 05. 23. MERCE.HU.

Ezt ajánljuk nektek, ezen a zöld úton szeretnénk veletek együtt továbbindulni, abban a nem alaptalan reményben, hogy ezúttal minden korábbinál többen követhetik az általunk közösen mutatott irányt.

Reméljük, hogy hétvégén, az LMP – Magyarország Zöld Pártja kongresszusán olyan döntéseket hoztok majd, amelyek megnyitják egy sikeres zöld pólus megépítésének lehetőségét, és egy héttel később Bécsben nemcsak azt ünnepeljük majd együtt, hogy a Párbeszéd – ZÖLDEK hivatalosan is csatlakozik az európai zöld pártcsaládhoz az LMP támogatásával, de nekikezdhetünk az egységes zöld kampányok tervezésének is, hiszen tudjuk, hogy nincs erősebb kapocs, mint a kemény és eredményes közös munka.

Bölcs döntést kívánva, barátsággal:

Szabó Rebeka és Tordai Bence

a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnökei

(A levél teljes szövege szabadon átvehető és terjeszthető.)

Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.