A levegő minőségének javítása érdekében a Fővárosi Önkormányzat tavaly ősszel Lélegezz fel, Budapest! néven közösségi gyűlést szervezett, melynek témája a közlekedésből eredő környezeti terhelések mérséklése volt. A budapesti lakosok véleményét reprezentáló gyűlés számos ajánlást tett a Főváros számára, így a BKK a Lánchíd autómentes forgalmi rendjét is a gyűlés javaslata alapján tervezte meg. A Főváros képviselői beszámolót tartottak az elmúlt félév eredményeiről.

A közösségi gyűlés két hétvégén át dolgozott, és 16 ajánlást fogalmazott meg a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésére, a város köztereinek zöldítésére és egészségesebbé tételére, illetve a parkolási rendszer reformjára, az agglomerációs ingázásból eredő terhelés mérséklésére. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése és a forgalomcsillapítás különféle módjai is szerepeltek az ajánlások között.

Karácsony Gergely főpolgármester újra meghívta a közösségi gyűlés résztvevőit és a Zöld Budapest civil munkacsoport tagjait egy beszélgetésre. Köszöntőjében kitért arra, hogy fővárosi által szervezett közösségi fórumok, közösségi gyűlések a demokrácia gyakorlásának jó példáját adják, ugyanis az állampolgárok bevonása a közügyekbe nem félnivaló, vagy felesleges, hanem épp ellenkezőleg, laikus, de elkötelezett városlakók véleményét beépíteni a várostervezés folyamataiba.

Karácsony Gergely szerint „A jövő városa az emberek fejében épül, és ezért tartjuk hasznosnak, hogy létrehoztuk az első Budapesti Lakógyűlést, ahol nem egy kis csoporttal, hanem másfél millió emberrel beszélgethetünk közös városunkról, közös jövőnkről.”

A Klíma- és Környezetügyi Főosztály és a BKK munkatársai beszámoltak az elmúlt félév eredményeiről és az ajánlások megvalósulásáról. Az előadók bemutatták az Újjáéledő sugárutak program elemeit, a Lánchíd forgalmi rendjével és a rakpartok használatával kapcsolatos elképzeléseket, illetve a Közlekedésbiztonsági Stratégiát. Beszámoltak sok olyan beavatkozásról és fejlesztésről, amelyek a gyűlés javaslatainak megvalósulását szolgálják, pl. a 3-as metró átadása utáni felszíni közlekedésfejlesztésről, a tömegközlekedés feltételeinek javításáról és az „Egészséges utcák” programról.

A fejlemények és a további tervek ismertetése után a megjelentek arról beszélgettek, hogy a közösségi gyűlésen megfogalmazott ajánlások tükrében hogyan értékelik a résztvevők az eredményeket, milyen észrevételük, javaslatuk van a program további megvalósításához.

borítókép: Főpolgármesteri Hivatal