A Paks II. szerződés már eredetileg sem volt előnyös, de ha a paksi bővítésről szóló szerződés módosításával megszűnik a Roszatom fővállalkozói státusza, akkor megágyaz a kormány a költségek elszállásának. A Roszatom eredeti vállalása ugyanis (a határidő, a kulcsra kész erőmű és a 12,5 milliárd eurós fix ár) semmissé válik – figyelmeztetett a hvg360.hu-nak adott interjújában Jávor Benedek zöld politikus, Magyarország volt európai parlamenti képviselője, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője.

A Párbeszéd – ZÖLDEK politikusa emlékeztetett az interjúban arra, hogy a projekt jelenleg 5-6 éves csúszásban van, ami önmagában is növeli a költségeket, hiszen tovább kell biztosítani a hitelrendelkezésre állását, fenntartani a projektcéget, ahol milliós fizetéseket vesznek fel. A nemzetközi tapasztalatok szerint egy atomerőműnél minden év késés nagyjából 10 százalékos költségnövekedést jelent, Magyarországon viszont még el sem kezdődött az érdemi munka, csak a munkagödröt ásták ki – mondta Jávor Benedek. A háború és a szankciós környezet miatt gyakorlatilag megvalósíthatatlan a beruházás, közben az orosz atomtechnológiáról kiderült, hogy olyan, mint az orosz hadsereg. Amíg a gyakorlatban nem kell teljesítenie, széles körű a meggyőződés arról, hogy nagyszerű – fogalmazott a politikus.

A magyar kormány szerződésmódosítással próbál előremenekülni, hogy egy várhatóan szigorodó szankciós környezetben is életben tartsák a projektet, mondta a volt európai parlamenti képviselő, aki szerint ez reménytelen vállalkozás, mert idővel a magyar Roszatom leánycég is a szankciós rezsim hatálya alá kerülhet, így beszállítóként sem vehet majd részt a paksi bővítésben.

Minél tovább tolja ezt maga előtt a kormány, annál több közpénzt égetünk el feleslegesen.

A legnagyobb kár viszont az, hogy amíg meg nem szabadulunk Paks II fétisétől, addig nem történnek meg azok a beruházások, amik szükségesek lennének ahhoz, hogy bővítés nélkül is biztonságos energiarendszere legyen az országnak – tette hozzá a Párbeszéd – ZÖLDEK politikusa.

Jávor Benedek kifejtette: Paks II-nek próbálják biztosítani a helyet a hazai energiapiacon azzal, hogy még mindig hatályban van a szélerőművekre vonatkozó tilalom, s ezért akadályozzák a napenergia terjedését is. Nem történtek meg a megújulók fokozottabb használatát lehetővé tevő hálózatfejlesztési lépések, elmaradtak az energiahatékonysági beruházások, nem a szomszédokkal tárgyaltunk a közös hálózatszabályozásról, hanem az oroszokkal Paks II.-ről és további gázvásárlásokról.

A Párbeszéd – ZÖLDEK politikusa szerint a projekt nem a háború miatt akadozik, hanem eleve sem működött, de a kormány a vis maior helyzetre hivatkozva hátat fordíthatott volna a Roszatomnak, különösebb arcvesztés nélkül. A szerződés felmondása után pedig lehetett volna vitázni arról, hogy akarunk-e atomerőművet építeni mással, vagy megpróbálunk egy rugalmasabb, megújulókon, energiahatékonyságon, energiamenedzsmenten alapuló energiarendszert kiépíteni.

A magyar kormány viszont ragaszkodott az orosz szövetség erőltetéséhez.

A politikus arra is felhívta az interjúban a figyelmet: ha a projekt megy tovább, a Roszatom építkezik, benyújtja számláit a banknak, megkapja a pénzt, akkor a tartozás elkezd halmozódni, hiszen a kormány nem tudja azonnal rendezni, és nem tud utalni a szankció alatt álló a hitelt biztosító Vnyesekonombanknak.

A teljes interjú elolvasható a hvg360.hu-n.
borítókép: Jávor Benedek a Párbeszéd – ZÖLDEK kongresszusán/Járdány Bence