Minden ünnepnél lehet arra törekedni, hogy ne árassza el műanyagszemét az otthonodat, de a zöldbe boruló tavasz miatt húsvétkor ez még a környezettudatos készülődés valahogy még fontosabbnak és egyszerűbbnek tűnik. Adunk néhány tippet, hogyan csináld.

1. Díszítés természetes anyagokkal

Minden ünnepre igaz, hogy ünnepek közeledtével minden bolt polc műanyag díszekkel. Pedig számos természetes anyagot találsz, vegyük például a tojást, a füvet, a virágokat, amiket ki is száríthatsz, vagy éppen koszorút fonhatsz belőlük. Üveg, fa, vessző, használt ruha: néhány alapanyag, aminek csak a fantázia szab határt. Figyeld meg: kis nyuszit szinte bármiből készíthetsz.  

2. Cserepes virág

Ha már szóba jött a virág, törekedj arra, hogy tartós legyen a növényed, tartsd cserépben, hogy sokáig otthonod dísze lehessen. A tulipán, a nárcisz, de még a gyöngyike is kapható cserépben, ha nincs kerted, ahova ültethetnéd őket.

A cserepes virág jóval tartósabb. Fotó: Pixabay

3. Lilahagyma és kurkuma

Tojást festeni nem festékkel kell, az otthonod tele van olyan anyagokkal, amik után nem keletkezik hulladék. Főzd a tojást hagymaleveles vízben, amitől lila vagy vörös lesz. Használj spenótot a zöld árnyalathoz, ecetes lila káposztát a rózsaszínhez. Az áfonyától lila, a diófalevéltől fekete, a kurkumás főzőlétől sárga lesz a locsolóknak is adható ajándék.

4. Egyél több növényt!

Tudjuk, hogy a húsvét a sonkáról és a kolbászról szól leginkább, de turbózd fel a menüt minél több zöldséggel. Mint tudjuk, a hús előállítása iszonyúan nagy környezeti terhelést jelent, ezért fontos a minél több növényi alapú étkezés. Remek salátákat, készíthetsz a húsos ételek mellé, de minden szelet sonkához kikészíthetsz egy-egy retket, uborkát vagy éppen újhagymát. Mindegyiknek szezonja van. Légy merész, egyik napra akár egy vegán menüt is kipróbálhatsz.

5. Megtervezett bevásárlás

Hétköznapokon is rengeteg pénzt és energiát spórolhatsz, ha előre megtervezed a bevásárlást. Ezzel nemcsak magadat és a tárcádat, de a bolygót is óvhatod, hiszen nem veszel egy csomó felesleges kacatot és élelmet, ami aztán a kukában végzi. Menj inkább piacra, igyekezz a kistermelőknek adni a pénzedet mint a bevásárlóközpontoknak.

5+1. Menj el kirándulni!

Miért ne lehetne az egyik ünnepi étkezést a szabadban, piknikezés közben elkölteni? Ha az időjárás engedi, pakolj be mindent egy nagy kosárba, vidd a családot erdőre, mezőre, folyópartra. Sétáljatok, levegőzzetek egy nagyot, az ünnepi ételt a program végén is elfogyaszthatjátok.

Fenntartható ünnepeket kívánunk!

Borítókép: Pixabay | A cikk a VIP archív kincsestárának része, első megjelenések időpontja: 2020.12.06.