Hiába állít mást az Orbán-kormány, Magyarország a meglévő adottságaival csak a környezeti értékeink, egészségünk és a jólétünk feláldozása árán lehet akkumulátor-nagyhatalom – áll a Párbeszéd közleményében. A CATL épülő debreceni akkumulátorgyára például nemcsak vízkészleteinket veszélyezteti azzal, hogy akár napi 40 ezer köbméter vizet is felhasznál, de értékes termőföldjeinket is, amelyekre a gyárat építeni tervezik. Ez alkotmányellenes, és a termőföldvédelmi törvénybe is ütközik, ezért a Párbeszéd írásbeli kérdésben kéri számon Nagy István agrárminisztert.

Az Alaptörvény P cikkének 1. bekezdése szerint „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.” Ennek ellenére a kínai CATL-akkumulátorgyárat többek között jó minőségű, 40 aranykoronás termőföldre kívánják felépíteni.

Csakhogy a termőföldvédelmi törvény (2007. évi CXXIX. törvény 11. §) szerint kizárólag az állam vonalas infrastruktúraberuházásához vagy helyhez kötött, időleges létesítményhez lehet az átlagosnál jobb minőségű termőföldet átengedni. A debreceni gyár nem ilyen beruházás. Így egyértelműen látszik, hogy a CATL-akkumulátorgyár területe nem felel meg a törvényi előírásnak.

A Párbeszéd ezért írásbeli kérdésben kéri számon Nagy István agrárminisztert: miért áldozzák fel – az Alkotmánnyal és a termőföldvédelmi törvénnyel ellentétesen – az értékes termőföldjeinket akkumulátorgyárak építésére? – zárul a közlemény.