A felépítendő zöld Magyarország körvonalait igyekezett megrajzolni évértékelő videóján a Párbeszéd öt politikusa.

Az Orbán-kormány teljesítményén nincs nagyon mit értékelni, hiszen világosan látszik, hogy az orbáni politika minden téren elbukott – mondta a Párbeszéd évértékelő videójában Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, azonnal világossá téve, hogy a videóban sokkal inkább a jövőről, mint a múltról kíván beszélni.

Szabó Rebeka szerint sokkal hasznosabb megnézni, milyen is lenne az a zöld Magyarország, amit a Párbeszéd a magyar polgárokkal együtt fel akar és fel is fog építeni. Fontos cél lenne az egyenlőtlenségek csökkentése, amelynek eléréséhez meg kell adóztatni a nagy vagyonokat, ugyanakkor javítani kell a hozzáférést a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz és az oktatáshoz is, ami az ágazatokban dolgozók méltányos béremelését is jelenti. Alapjövedelemmel előznék meg ezen a zöld Magyarországon a lecsúszást és garantálnák az emberek létbiztonságát. Megtörténne az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra való átállás Paks2 és az orosz gázfüggőség helyett. Szigorúbb lenne a környezetvédelmi szabályozás, hogy erdeink, vizeink megmaradjanak, hogy végre tiszta legyen a levegő, egészséges és megfizethető az élelmiszer, és előtérbe kerülhetne a klímaválsághoz való alkalmazkodás célja, az új klímavalósághoz való alkalmazkodás – mondta Szabó Rebeka.

A zöld Magyarországon a vidéki városok és települések megkapnának minden támogatást, ezzel is biztosítva, hogy a leginkább leszakadt régiók újra virágozzanak – hangsúlyozta a videón Berki Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Megvalósulhatna a teljes hazai lakásállomány energetikai felújítása, méghozzá állami és EU-s támogatásból – tette hozzá.

Váradiné Naszályi Márta, a fővárosi I. kerület párbeszédes polgármestere rámutatott, hogy egy zöld önkormányzatnál tudják, hogy a lakhatás alapjog, és hogy az önkormányzatoknak kötelességük segíteni a lakhatás biztosításában. Ezért hozták létre az I. kerületben – az országban elsőként – a Budavári Lakásügynökséget, amely növeli az elérhető, biztonságos és megfizethető lakásállományt, segíti a kerületben dolgozókat helyben lakást találni, ezáltal csökken az ingázás is. Váradiné Naszályi Márta szerint minden településnek ki kell vennie a részét a klímaválság elleni harcból. Ezért energiahatékonysági korszerűsítési támogatással segítik a kerületi lakások felújítását, így nemcsak kevesebbet kell a lakóknak fűtésre költeniük, de a kerület levegőjét sem szennyezik.

A zöld Magyarországon nem lehetne ökológiailag gyarmatosítani természeti értékeinket, vízkincsünket elkótyavetyélve kínai vagy koreai akkumulátor-összeszerelőüzemek érdekében – hívta fel a figyelmet Jávor Benedek volt európai uniós képviselő, a Párbeszéd politikusa.

A zöld Magyarország élen járna abban is, hogy szolidáris Európát építsünk, amely a profitérdeknél fontosabbnak tartja a létbiztonságot és a közjót, a munkavállalók jogainak erősítését, a tagállamokon belüli és tagállamok közötti egyenlőtlenségek csökkentését – tette hozzá a politikus, aki a jogállamiság és a rendezett külkapcsolatok fontosságáról is beszél a videón.

Végül Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd politikusa is megszólal a felvételen.

A főpolgármester rámutatott: az elmúlt években több mint százhatvan milliárd forintot vett ki a kormány a fővárosi költségvetésből, ami nagyjából egy fél metró ára. A magyar kormány megszorító politikája nélkül még gyorsabban lehetne azon cél  felé haladni, hogy Budapest szolidáris és zöld várossá váljon – derült ki Karácsony Gergely szavaiból.

Karácsony szerint egy zöld városvezetésnek nemcsak azokat kell képviselnie, akik aggódnak a világvégéért, hanem azokat is, akik a hónap vége miatt aggódnak. Ezért vezették be a fővárosi rezsitámogatási rendszert, amit már több mint tízezer háztartás igényelt, és ezért a száguldó infláció ellenére sem emelték már több mint tíz éve a közösségi közlekedés árait, sőt ingyenessé tették azt a tizennégy évnél fiatalabbak és az álláskeresők számára.

A teljes videó itt nézhető meg: https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert/videos/855586585735278
borítókép: Karácsony Gergely/Párbeszéd