A Párbeszéd petíciót indít annak érdekében, hogy a Nyugati pályaudvar mellett hozzanak létre egy parkot – olvasható az MTI tudósításában. Ez már nem az első petíció, amelyet a Párbeszéd indított az ügy érdekében – hangsúlyozta Temesvári Szilvia alpolgármester a VIP kérdésére.

Temesvári Szilvia, a párt elnökségi tagja, terézvárosi alpolgármester szerdán, online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Terézváros hazai és európai viszonylatban is az egyik legkisebb zöldfelülettel rendelkező kerület. A kerületi alpolgármester azt mondta, hogy a klímaváltozás ellen az egyik legkézenfekvőbb fellépés a parkok és zöldfelületek létesítése, az általuk szorgalmazott parkot pedig a kormányzati beruházások és vásárlások összegének töredékéből létre lehetne hozni. Tordai Bence társelnök úgy fogalmazott, hogy amikor Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, „Orbán Viktorék bosszút esküdtek„, és ennek a bosszúnak az egyik része az volt, hogy a budapesti fejlesztéseket elvonták a fővárosi önkormányzat hatásköréből. Nagyon sok jó budapesti projektet „lehúztak”, és amit megvalósítottak vagy megvalósítani terveztek, azok sem feltétlenül úgy voltak kialakítva, hogy a fővárosiak érdekeit szolgálták volna – értékelt a képviselő, bírálva, hogy Lázár Jánost nevezték ki építési és közlekedési miniszternek – olvasható az MTI beszámolójában.

Temesvári Szilvia korábbi Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „a Nyugati pályaudvar terveinek kukázásával újból bebetonozták a Nyugati mögötti elhanyagolt rozsdaövezetet jónéhány újabb évre, pedig a zöldterület úgy hiányzik Terézvárosnak, mint egy falat kenyér”, és a Párbeszéd petíciójának aláírására szólított fel.

Sajtótájékoztató a rozsdaövezettel a háttérben; Temesvári Szilvia Terézváros alpolgármestere és Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke és parlamenti képviselője. Fotó: Járdány Bence

Temesvári Szilvia a VIP kérdésére elmondta: a Terézváros történelmileg sűrűn beépített kerület, nincs alternatív helyszín a parkosításra, hiszen nincs még egy ilyen telekrész, amit zöldíteni lehetne. A szóban forgó terület a Duna partjai, a budai Várnegyed és az Andrássy út Világörökség védőövezetének határán fekszik, és fontos, hogy csak olyan beruházás valósuljon meg, ami a világörökségi terület címet nem veszélyezteti  – fűzte hozzá az alpolgármester.

A politikus felidézte: a Párbeszéd pontosan két évvel ezelőtt már indított petíciót annak érdekében, hogy a terület a rendezése a lakosság bevonásával történjen.

A Párbeszédben már két éve is azt követeltük, hogy a Cirkuszművészeti Központ helyett közpark és biciklis pihenőhely épüljön a belváros egyetlen még beépítetlen zöldterületén” – mondta a párt elnökségi tagja. Hozzátette: már a 2019. előtt regnáló fideszes kerületvezetés terve is az volt, hogy a Nyugati pályaudvar mellett park jöjjön létre, kész tervek születtek erről.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a kormány korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a Nyugati pályaudvar körüli területet.  A terület sorsáról nem kérdezték meg a helyieket, nem kérdezték meg a város vezetőit – mondta a politikus.

(MTI – VIP)  

Fotók: Járdány Bence. Borítókép: „ilyen is lehetne a Nyugati tér” – Bécs, Rainhard Wiesinger/Pixabay