A felújított budapesti Blaha Lujza téri fák is felkerültek a fővárosi fakataszterbe – adta hírül Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor a Facebook oldalán.

De mi is az a BP Fatár?

Budapest közterületeit járva gyakran előfordul, hogy szöget üt a fejünkben, hogy vajon az a szép nagy fa, ami mellett épp elsétálunk, az milyen fajtájú fa, mennyi idős lehet, van-e különleges története. De a városi zöldterületekre tervezett családi programok olyan kérdéseket is felvetnek, hogy vajon merre vannak játszóterek, hol találhatók fitnesz- vagy sportpályák…

A BP Fatár applikáció térképes felületén böngészve a szakmai felhasználók mellett az érdeklődő civilek is választ találhatnak ezekre a fenti kérdésekre.

A BP Fatár indulásakor a fővárosi önkormányzati tulajdonú és kezelésű fákat, parkberendezéseket, zöldfelületeket jelenítette meg, később pedig már az erdőket, a természetvédelmi területeket is. Ezeknek mind külön adatlapjuk van, és az alkalmazás tartalmaz egy hibabejelentő felületet is.

Az applikációhoz már több kerület is csatlakozott, a főváros célja az, hogy az évtized végére mindent megmutasson, ami Budapesten zöld, legyen az kerületi, fővárosi vagy állami kezelés – írta a főtájépítész.

A BP Fatár ingyenesen letölthető Androidra és IOS-re is.

borítókép: Bardóczi Sándor/Facebook