A 2022 decemberében Montréalban tartott ENSZ biodiverzitási konferencia, a COP15 egyik fontos eseménye volt, hogy bejelentették a Nature Positive Universities Alliance, azaz a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének létrejöttét. A szervezetet a neves brit oktatási intézmény, az Oxfordi Egyetem és az ENSZ Környezetvédelmi Programja kezdeményezésére 117 egyetem alapította, köztük egyetlen magyar intézményként a Soproni Egyetem is – áll az egyetem közleményében.

A szövetség legfontosabb célja, hogy a felsőoktatási szektor hatékonyan segítse a természeti értékek és a biodiverzitás helyreállítását. Ezeket a célokat a Soproni Egyetem is kulcsfontosságúnak tartja, és igyekszik érvényesíteni működésében. Az új szervezet jelentőségét jól mutatja, hogy alapítását követően több mint négyszáz további egyetem csatlakozott a hálózathoz.

A Nature Positive Universites Alliance-ben részt vevő egyetemek nemcsak tudományos munkájukkal és társadalmi szerepvállalásukkal segítik a biodiverzitás helyreállítását, hanem saját működésüket is fenntarthatóvá teszik. A szervezetnek az oxfordi mellett olyan jó nevű egyetemek is tagjai, mint például a Cambridge-i Egyetem, a King’s College, a UCLA vagy a UC Berkeley. A Soproni Egyetem az elsők között csatlakozva – egyetlen magyarországi intézményként – vált a szövetség alapító tagjává. Ez egyben komoly elismerése is eddigi fenntarthatósági erőfeszítéseinek, melyek legfontosabb elemei:

  • az egyetemi kampuszként is szolgáló Botanikus Kert átfogó fejlesztése;
  • az intézmény egyre fokozottabb elmozdulása a karbonsemleges működés felé;
  • a Soproni Egyetem országban egyedülálló erdősítési programja (a „Hűségerdő”).

Ezek révén a Soproni Egyetem központi kampuszának működése 2021-re teljesen karbonsemle­gessé vált. Az elért és mérhető eredményekről az intézmény éves jelentésekben számol be.

Fontos megjegyezni, hogy az NPUA nem az egyetlen új fenntarthatósági szervezet, amelyben a Soproni Egyetem komoly szerepet vállal. Tavaly ősszel alakult meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja (MEFP), és az intéz­mény – tizenhárom másik hazai egyetem mellett – itt is alapító tagként szerepel.

borítókép: Soproni Egyetem, közlemény