A lengyelországi Varsóban vasárnap 18,9 Celsius-fokot mértek, 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot, míg a spanyolországi Bilbaóban 25,1 Celsius-fok volt, ami több mint 10 Celsius-fokkal magasabb az átlagnál.

Hollandiában, Liechtensteinben, Litvániában, Lettországban, Csehországban, Lengyelországban, Dániában és Fehéroroszországban a hőmérséklet országos rekordokat döntött. Fehéroroszországban 16,4 Celsius-fok volt a rekord, ami 4,5 Celsius-fokkal magasabb a korábbi rekordnál.

De negyvenötéves melegrekord dőlt meg az új év első napjaiban a romániai Fogarasi-havasokban is, ahol a hóréteg sem volt még soha annyira vékony, mint most.

Semmi sem mutatja jobban a hetek óta tartó enyhe időt, mint a csupaszon árválkodó hegyoldalak és latyakos sípályák. Az Alpok északi területein és a francia Pireneusok környékén alig találni még nyitva tartó sípályákat. A svájci Adelboden, mely szombaton a sí Világkupa-versenynek ad otthont, idén kizárólag mesterséges havon rendezi meg a versenyt.

Magyarországon sem úszták meg a sípályák: míg a dobogókői ki sem nyitott, az eplényi sípálya Facebook oldalán tájékoztatta arról a közönséget, hogy a jelentős felmelegedés, valamint a szokatlanul enyhe időjárás miatt ők is ideiglenesen bezárnak.

A tudósok egyetértenek abban, hogy ez egy példátlanul szélsőséges időjárási jelenség – elsősorban az intenzitása miatt –, ugyanis a korábbi rekordok nem fél vagy 1 fokkal, hanem nagy különbséggel, sok helyen 4-5 fokkal dőltek meg. Sok kutató számára ez az éghajlatváltozás újabb bizonyítéka.

Ismeretes, hogy a növekvő felmelegedés nem azt jelenti, hogy mindenütt egységesen 1-1,5 fokkal melegebb lesz, hanem azt jelenti, hogy megnövekednek a szélsőséges időjárási jelenségek: több váratlan hidegbetörésre, hőhullámokra számíthatunk, gyakrabban és hosszabban lesz aszály majd nagymennyiségben hullik le a több hónapnyi csapadék.

A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik.

borítókép: wirestock/freepik, forrás: Sky News, infostart, MTI