Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a police.hu-n.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet a közleményükben, hogy a fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.  Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg – figyelmeztettek.
    
Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott – hangsúlyozták, hozzátéve, aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben.

De mi inkább mégis azt tanácsoljuk, hogy egyáltalán ne tűzijátékozzatok!

Természetesen nem minden háziállat fél a tűzijátéktól, de az nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a macskák és kutyák többségének szilveszter éjjele – ami valójában sok helyen már sajnos délelőtt elindul – rémületes nap.

Átlagos, egészséges ember a 20 és 20 000 Hz közötti hangokat képes meghallani, a kutyák ezzel szemben 15 és 35 000 Hertz közötti hangokat hallják, a macskák pedig még ennél is magasabb frekvenciáig hallanak, körülbelül 60 000 Hertzig. Tehát tehát olyan hangokat is érzékelnek, melyeket mi emberek egyáltalán nem. A tűzijáték tehát nem hangosabb a kutyák vagy a macskák számára, csak ők több zajt érzékelnek. Ráadásul a kutyák sohasem képesek teljesen „kikapcsolni” a hallásukat. Még ha egészen mélyen alszanak, a legkisebb zajra is sokszor felébrednek és azonnal felélénkülnek.

A robbanások zajait veszélyként élik meg. És könnyen belátható, hogy nagyon nem tesz jót egy állatnak sem, ha fél napon keresztül egyfolytában veszélyben érzi magát, és nem tud sehol sem elbújni – ahol megszűnnének a robbanások.

Két érv és gondolat feszül itt egymásnak: az „évente egyszer mindenki kibírja a tűzijátékot” érv az empatikus, az állatokat figyelembe vevő hozzáállással.

Tegyük fel a kérdést: tulajdonképpen mit vesztenénk azzal, ha megszűnne az a népszokás, hogy minden második szomszéd a kertjéből és az erkélyéről mindenféle pirotechnikai eszközt ereget az égbe szilveszterkor?

A Párbeszéd a lakossági tűzijátékok betiltását javasolja

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke és országgyűlési képviselő közleményében arról ír, hogy itt az idő, hogy a szilveszter ne a hangos durrogást jelentse! Közleményében arról ír, hogy az év utolsó éjjelén rengeteg kisállat menekül fejvesztve a tűzijátékok miatt, amelyek közül sokan sosem térnek haza. Ahogyan a kutyákra és a macskákra, úgy például a madarakra is veszélyt jelent a durrogtatás, de a rakéták károsanyag-kibocsátásának az emberek számára is közvetlen negatív, egészségkárosító hatása van. Ezért a zöldpárt a lakossági tűzijátékok betiltását javasolja, amely kapcsán korábban törvénymódosító javaslatot is benyújtottak. Szabó Rebeka külön kitér arra, hogy a a pirotechnikai eszközök nem csak a kutyákra és a macskákra jelentekenk veszélyt, hanem a madarakat is különösen zavarja: az ijesztő hangok hatására el is hagyhatják biztonságos éjjeli pihenőhelyüket, eltévedhetnek, megfagyhatnak, és könnyebb prédát jelenthetnek a ragadozók számára is. ❌ A Párbeszéd korábban már benyújtott egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely tiltaná a pirotechnikai eszközök lakossági felhasználását, és civil aláírásgyűjtés is zajlik e témában. Véleményünk szerint lehet ünnepelni úgy is, hogy azzal nem ártunk más élőlényeknek. (a teljes közlemény itt olvasható: https://www.facebook.com/szaborebekapm/posts/716084616562365)

borítókép: Markus Spiske/pexels.com