Országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal összefogva Magyarország három pontján hoz létre új erdőket – írják a honlapjukon. Az egyetem célja a karbonsemlegesség elérése.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. A „MOME ZERO” program keretében jelentősen növelik az energiahatékonyságot, megszüntetik az élelmiszerpazarlást és bevezetik a papírmentes adminisztrációt is.

Az erdőtelepítési akció lényege pedig az, hogy a zöld átállás után a fennmaradó karbon lábnyomot is kompenzálják saját telepítésű erdők segítségével.

Az egyetem közleményében kitér arra, hogy három magyar nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kötöttek stratégiai megállapodást, így közel 50 hektáron hoznak létre új erdőket. A telepítéseket és az új erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd. A fenntarthatósággal kapcsolatos közvetlen tudásátadás ezáltal a MOME képzésébe is szervesen beépül.

Fontos kiemelni, hogy az így újonnan létrehozott erdők nem lesznek részei az erdőgazdálkodásnak, hiszen akkor nem teljesülne a karbon megkötésének hosszútávú követelménye.

A Civil Rádió Barcza Dániel rektorhelyettessel készített interjújából sok érdekesség kiderül a programról:

borítókép: Freepik (MTI, MoMe)