Vásárlóként hozott döntéseink hatása összeadódik, így nagy mértékben befolyásolják a jövőnket. Ezért nem mindegy, hogy mennyire fenntarthatóan ünnepeljük a karácsonyt és az újévet. Íme néhány tipp, amelyet érdemes fontolóra venned a karácsony közeledtével.

1. A kevesebb több

Egy októberi reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyarok háromnegyede kapott már olyan ajándékot, amelynek nem örült, vagynem tudott használni. Inkább kevesebb, de igazán jó ajándékot adjunk! Szánjunk időt arra, hogy minőségi, tartós tárgyakat válasszunk.

2. Ajándékozz élményt

A tárgyak elhasználódnak és elromlanak. Egyáltalán, ki emlékszik arra, mit kapott öt vagy tíz évvel ezelőtt? De az élmény egy életre szóló emlék marad.

Rengeteg lehetőség van így csökkenteni a karácsonyi ökológiai lábnyomunkat – persze csak akkor, ha az élmény nem egy föld körüli luxus jacht utazás lesz. Ajándékozz jegyeket színházi előadásokra, koncertekre, fürdőbe vagy rendezvényekre. Sőt, készíts kuponfüzetet! Legyen közte éttermi ebéd vagy vacsora, egy közös kirándulás vagy egy többnapos közös kerékpáros túrázás a nyáron.

Ha élményt ajándékozol, akkor a karácsony és az ajándékozás mindannyiszor újra előjön az év során, amikor egy kupont bevált a megajándékozott.

3. Nézd meg, hogy miből készült az ajándék

Vizsgáld meg, nézd meg közelebbről, hogy az ajándéknak választott tárgy miből készült, mennyire tartotta szem előtt a gyártója a fenntarthatóságot.

Ha papírból készült az ajándék, az legyen újrahasznosított papír. Kerüld az újra nem hasznosítható, egyszer használatos műanyag tárgyakat, és keress olyan dolgokat, mint a bio minősítésű élelmiszerek és ruházati cikkek.

Sőt, hadd írjunk le egy idehaza teljesen tabunak számító dolgot is: ajándékozz használt tárgyat!

Szóval végy egy nagy levegőt, és gondold végig, hogy a kinézett tárgyat meg lehet-e vásárolni használtként? Ne feledd, számtalan helyen adnak garanciát használt cuccokra is, és külön iparága van már a ‘refurbished’, azaz felújított számítógépeknek, laptop-oknak, telefonoknak is.

Forrás: Pixabay/Milan Krstic

Csomagolás

4. Válassz csomagolásmentes terméket, illetve ne csomagold be az egyébként is becsomagolt ajándékot. Ne feledd, hogy a legjobb hulladék az, ami nem jön létre.

Ha mindenképpen be kell csomagolni – mert pl. a gyerekeknek ez fontos lehet –, használj újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagoló anyagokat.

5. Táskák és szalagok

Talán nálad is egész évben gyűlnek az ajándéktáskák és tasakok. Nosza, itt a nagyszerű lehetőség azokat felhasználni! Ha nem muszáj, ne használj műanyag szalagokat a csomagoláshoz, és mondanunk sem kell, hogy ajándékkártyát is tudsz kézzel készíteni a lakásban számtalan helyen hányódó papírokból.

Nézz meg néhány szalagmentes csomagolási technikát az interneten, például a furoshikit. Ez egy olyan hagyományos japán csomagolástechnika, amely nem igényel zsinórokat és szalagokat a csomagoláshoz.

Karácsonyi menü és élelmiszer

6. Próbáld meg csökkenteni az élelmiszerpazarlást előre tervezéssel – légy reális azzal kapcsolatban, hogy mennyi élelmiszerre van szükségetek a karácsonyi időszakban.

“Na, egyél még! Olyan sovány vagy! Kérsz még? Na, még egy süti belefér!”

Igen, a kultúránk része, hogy etetjük a másikat, így fejezzük ki, hogy törődünk vele, hogy szeretjük. Mégis azt javasoljuk, hogy reális mennyiségben főzz. És amikor el kell rakni későbbre a maradékot, ne fóliát használj, hanem légmentesen záró ételtartót.

“Rakd bele a tupperváréba, édes lányom!”

7. Egyetek több növényt a karácsonyi időszakban is

Igen, tudjuk, ez is tabunak számít itthon. Az állattenyésztés az összes ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátás 14,5%-áért felelős. Ha több növényi alapú ételt fogyasztasz, azzal neked nem lesz rosszabb, de jót teszel a bolygónak. Nem azt javasoljuk, hogy – amennyiben esztek húst – ne egyetek húst a karácsonyi időszakban. Csak azt javasoljuk, hogy picit lépjetek el a tradicionális “húst hússal” mentalitástól.

8. Ha élelmiszert vásárolsz, keresd a hazai termékeket, és törekedj a közelben termesztett, idényjellegű alapanyagokra. Keresd a termékeken vagy a kereskedő/szállító oldalán az olyan fenntarthatósági tanúsítványokat, mint amilyen az RSPO vagy az MSC tanúsítvány.

Az RSPO tanúsítvány szavatolja, hogy a pálmazsír előállításához nem kerülnek újabb erdőterületek kivágásra, míg a kék MSC logó azt igazolja, hogy a hal vadon élt, és felelősségteljesen működő halászatból származik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a halászat egészséges szinten tartja a vadon élő halak számát, gondoskodik az ökoszisztéma természetes fenntartásáról, és nem alkalmaz pusztító hatású vagy egyéb jogellenes halászati módszereket.

9. Pár szó a karácsonyfa izzókról

Használj LED-es lámpákat a karácsonyfán, ezek kevesebb energiát fogyasztanak, tovább tartanak és ugyanolyan jól néznek ki! Emellett éjszakánként kapcsold le a fényeket!

10. Készíts “upcycling” dekorációkat!

A recycling azt jelenti, hogy a hulladékot anyagában újrahasznosítjuk. Ezzel szemben az idehaza is meghonosodó fogalom, az “upcycling” azt jelenti, amikor a hulladékként kezelendő anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír.

Spórolj meg magadnak némi pénzt a régi díszek upcyclingjával vagy készíts új karácsonyfa díszeket a ház körül található maradék anyagok felhasználásával.

11. Na de milyen legyen a karácsonyfa?

A karácsonyfa komoly dilemma, hiszen főleg a kisgyerekes családoknál fontos szempont, hogy a gyermekük úgy nőjön fel, hogy karácsonykor igazi karácsonyfa áll a nappali közepén, amely ontja magából a fenyőfa illatot. Ugyanakkor nagyon jó minőségű műfenyőket lehet már kapni – műanyagból. Továbbá a fenyőfáknak való fákat úgy termesztik, mint a búzát, tehát nem fenyőerdőket vágnak ki érte.

Nos, ha műanyag karácsonyfát vásárolsz, győződj meg róla, hogy legalább 10 évig újra fogod használni. Ellenkező esetben jobb lett volna, ha egy fenntartható erdőből származó élő fát vásárolsz. Ha valódi fát vásárolsz, győződj meg róla, hogy FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez a tanúsítvány arról biztosítja a vásárlókat, hogy a faanyag a helyes társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szabványok alapján megvizsgált és tanúsított erdőből származik. Az erdőgazdálkodás-tanúsítás olyan független értékelés, amely garantálja, hogy erdőgazdálkodási gyakorlata az FSC nemzetközi szabványaival összhangban van.

Légy tisztában azzal, hogy vízkereszt után hogyan szabadulsz meg a fától. Nézd meg a helyi önkormányzat weboldalán, hogy mi módon gyűjtik be a karácsonyfákat.

Ha eddig eljutottál az olvasással, minden további magyarázat nélkül hadd ajánljunk néhány alternatív megoldást karácsonyfára.

Kiemelt kép: Pixabay/monicore