Ilyen emberséggel a textilipar drámai társadalmi hatásairól , újrahasznosításról, fenntarhathatóságról, talán csak Vészity Katalin, Réti Éva és Humayer Dávid tud beszélni, ennek egy november végi napon mi is részesei lehettünk a Humusz Szövetség barátságos főhadiszállásán, a Humusz-házban.


Vészity Katalin, az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány munkatársai a divatipar környezetkárosító hatásait és társadalmi terheit mutatta be, többek között animációs film segítségével, amely itthon azokra a gyermekekre is nagy hatást gyakorol, akik azt hiszik, az iskolába járás a legszörnyűbb, ami történhet. A képsorok szembesítik őket a gyerekmunka áldatlan körülményeivel, amely sok esetben a divatipar sötét hátterét adja.

Az alapítvány célja, hogy a felelősség súlya helyett a döntés szabadsága kerüljön előtérbe. Megnézhettük A farmer útját is, mindenkinek ajánljuk:

A ruhabörze a ruhacserét mint jó gyakorlatot mutatta be. Mint a szervezők írták:

Behozzuk régi, de jó állapotban lévő ruháinkat, majd csereberélünk.

Réti Éva, a Réthy Fashion és a Réthy Újrahasznosító Akadémia alapítója is mindenkit levett a lábáról, ahogy például a farmerek vagy éppen a nagyszülők ruháinak hagyományörző újrahasznosítását bemutatta.

A divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon: vízszennyezés, széndioxid kibocsátás, több millió tonna textilhulladék termelődés köthető az ágazathoz. Katáék megfogalmazása szerint a környezeti károk eltörpülnek azon terhek mellett, amiket a fast fashion a társadalomra ró. Van más választásunk

Egyfajta fonó hangulat kialakítását is célul tűzték ki az esemény szervezői, sikerült. Órákon át hallgattuk őket. Humayer Dávid, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a textil újrahasznosítását és a társadalmi szerepvállalást mutatta be a segélyszervezet integrációs programjában.

A megmaradt ruhák az Ökomenikus Segélyszervezet Jelenlét Pontjára kerültek Boldogkőújfalura. A mélyszegénységben élő északkelet-magyarországi falvakban pedig varrodákban készítenek belőlük a karácsonyt is tovább szépítő ajándéktárgyakat. Készítőikkel a Bazilika előtti vásárban is találkozhatunk, november utolsó napján.

A pszichoszomatikus betegségek és az ökoszorong sem maradt ki, Csizmadia Máté zöld pszichológus segítségével beszélték át az egybegyűltek. Mindenkinek többnek érezhette magát, amikor hazament.


A képek mellett videón is megörökítettük az eseményt:

Fotók: Rácmolnár Milán