Fokozni kell a szexuális erőszak veszélyének kitett nők, lányok és gyermekek védelmét Ukrajnában és az onnan elmenekülteket a befogadó országokban, az áldozatoknak segítséget, tanácsadást és támogatást kell nyújtani, valamint fel kell készülni a jövőbeni segítség biztosítására – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára csütörtökön.

Marija Pejcinovic Buric, a nők elleni erőszak felszámolásának november 25-én esedékes nemzetközi napját megelőzően kiadott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború elől Ukrajnából elmenekült több mint hétmillió ember 90 százaléka nő, lány és gyermek, akik különösen ki vannak téve a szexuális erőszak és az emberkereskedelem veszélyének. Kijelentette, azonosítani kell a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, különösen a szexuális erőszak áldozataivá vált nőket és gyermekeket.

Azok számára, akik már elszenvedtek ilyen bűncselekményeket, meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket a segítség javítása érdekében

– fogalmazott nyilatkozatában a 46 országot tömörítő európai emberi jogi szervezet főtitkára. A kórházakat és az orvosokat fel kell készíteni a nemi erőszakra való reagálásra. Biztosítani kell az orvosi és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatokat, valamint az azonnali és hosszabb távú traumakezelést.

A menekültek körében elkövetett nemi alapú erőszak áldozatainak tanácsadást kell biztostani saját nyelvükön

– mondta. Közölte továbbá: az elkövetőket el kell számoltatni. Ezzel összefügésben elismerését fejezte ki az ukrán hatóságoknak az isztambuli egyezmény ratifikálása érdekében tett lépéseikért. Azzal, hogy az isztambuli egyezményhez ez idáig 34 ország csatlakozott, jelentős előrelépés történt a nők ellen elkövetetett nemi alapú erőszak felszámolásában, azonban – mint írta – további kihívásokkal kell szembenézni.

A konfliktusövezetekben a szexuális erőszak továbbra is jelentős kihívást jelent, ahogy azt az ukrajnai menekültek esetei mellett az iráni női tüntetők elleni nemi erőszakkal kapcsolatos fenyegetésekről szóló jelentések is mutatják

– közölte. Azáltal, hogy iránymutatásokat ad a szexuális erőszak áldozatainak védelmére és az elkövetők megbüntetésére, beleértve a háborús időszakot is, az isztambuli egyezmény minden eddiginél fontosabbá vált.

Ezért arra biztatom az országokat világszerte, hogy csatlakozzanak az egyezményhez

– tette hozzá a főtitkár. (MTI)

Kiemelt kép: MTI/Kiss Gábor