Döbbenetes modelleket készített a klímavészhelyzet hatásairól Minkó Mihály. Az adatvizualizációs szakértő az erdőtüzeket, az üvegházhatású gázokat és a gleccserek olvadását hozta közelebb mindenki számára, segítségével a vakok is érzékelhetik ezeket a látványos problémákat. 

„Ha oldalról nézed, réteget látsz. Minden egyes év egy réteg. Ha pedig felülről, egy kör torzult el szabálytalan alakra, az adatoknak megfelelően. Erre húzok rá egy köpenyt, ami megadja a végleges alakját” – mondja Minkó Mihály arról, hogyan készít el egy klímaváltozás hatásait bemutató modellt.

Miközben beszél, az adatvizualizációs szakember egy 3D-s nyomtatóval készült lángcsóvát tart a kezében, amivel az utóbbi néhány évben a világban zajló erdőtüzeket modellezte le.

„Az elmúlt néhány esztendőben az egyre jobban elterjedt kiterjesztett-valóság (XR) eszközök új élményeket tesznek lehetővé a virtuális és a valós tér összekapcsolásával. A 3D nyomtatás segítségével megvalósíthatóvá válnak olyan absztrakt, adatalapú szobrok is, amelyek nagy felbontású 3D modelleken alapulnak” – foglalja össze technika lényegét a szakember.

Erdőtűz, üvegházhatás és gleccserek. Fotó: Minkó Mihály

Az erdőtüzek mellett Minkó Mihály így modellezte le az üvegházhatású gázok káros hatásait és gleccserek olvadásának folyamatát is. Piros, fekete, illetve fehér színt kaptak az ábrák. Döbbenetes módon az adatok maguktól vettek fel lángcsóvához, gázkiterjedéshez és egy olvadó gleccserhez hasonló alakot, a tervezőnek ehhez nincs köze.

A tüzes ábrába az esetek kiterjedését szerkesztette bele, a gázosba a káros gázok arányát a légkörben, a gleccseresbe pedig azt, milyen intenzitással „betegszenek” meg, azaz olvadnak el a gleccserek, veszítenek területükből, vastagságukból és tömegükből.

A szakember az adatokat többek között Európai Unió tűzesetfigyelő szolgálatától, az amerikai óceánügyi hivataltól és az európai gleccserfigyelő szolgálattól szerezte be. 

Mint mondja, a projektet egy felkérés után, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem számára készítette, olyan jól sikerült az ezzel kapcsolatos prezentációja, hogy több helyre hívták, többek között a budapesti Brainbarra is. Kifejezetten 3D-s nyomtatóra tervezte az ábrákat, de előtte még programoznia is kellett.

„Összetett feladat, amivel hosszabb távú célom is van. Vakok és gyengénlátók számára is szeretnénk bemutatni az ábrákat, hogy tapasztalhassák, érzékelhessék ezeket a problémákat, amik egyre inkább körülvesznek bennünket. Hiszen ők sem papírra nyomtatva, sem képernyőn nem látják a diagrammokat, adathalmazokat. Mi minden nap megdöbbenünk a hasonló látványokon, nekik másként kell ezeket megélniük. Remélem, hogy a modellek segítségével könnyebben megy majd nekik” – mondja Minkó Mihály.

Modellezés. Fotó: Minkó Mihály

Az adatfizikalizációs szakember azt mondja, nem sokan űzik ezt a mesterséget rajta kívül az országban. Pedig a technika nagy mennyiségű adatot tesz érhetővé, a bennük rejlő trendekre, érdekesebb értékekre, jelenségekre mutat rá. Mint mondja, a szakma egyik legfontosabb célja a döntéstámogatás, valamint tájékoztatás. Ezek a modellek, az utóbbi területhez tartoznak.

„Segítséget nyújthat újságírók számára, üzleti területen, de tudományos publikációknál is. Mindenhol, ahol nem mindig jut idő arra, hogy több tízezer sornyi adatot átvizsgaljanak, hanem egyben, szemmel láthatóan vagy éppen kézzel foghatóan szeretnének tapasztalni egy trendet” – mondja Minkó Mihály.