Műalkotások látványos „megrongálásával”, beszennyezésével demonstrálnak fiatal aktivisták az utóbbi időben a fosszilis energiahordozók használata és a Föld ökoszisztémájának elpusztítása ellen, a klímavédelemért. A zöld szervezetek között és azokon belül sincs egyetértés az ilyen eszközök megítélésében. Kérdés, hogy a radikális módszerek alkalmazása mennyiben segít elérni a közös célokat, és a figyelem mellett szimpátiát is kelteni a környezetvédelem ügye iránt. Azt mindenesetre sikerült elérniük, hogy bekerüljenek a hírekbe, márpedig a média és a társadalom ingerküszöbének átlépése manapság nem könnyű egyetlen zöld szervezetnek sem.

„Nem kritizáljuk egyetlen szervezet akcióját sem, sőt, támogatjuk, ha az a klímavédelemre irányul és erőszakmentes. Közös a célunk: a politikiai és gazdasági döntéshozókat figyelmeztetni, hogy nem teszik meg a szükséges lépéseket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében” – mondta el a Very Important Planetnek Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának felelőse. A nagy múltú környezetvédő szervezet szakértőjétől azt kérdeztük, hogyan vélekedik az elmúlt időszakban megjelent, vandalizmussal határos klímavédelmi akciókról.

🌻🥫 BREAKING: SOUP THROWN ON VAN GOGH’S ‘SUNFLOWERS’ 🥫🌻🖼 Is art worth more than life? More than food? More than…

Közzétette: Just Stop Oil – 2022. október 14., péntek

Mint ismert, a világ – de főként Európa – különböző pontjain fiatal aktivisták múzeumokban, képtárakban műtárgyakhoz ragasztják magukat, majd leöntik azokat festékkel, levessel, egyéb szennyező anyagokkal, jelszavakat skandálnak, miközben egy társuk videózza őket. Mindezzel a fosszilis energiahordozók használata és a Föld ökoszisztémájának elpusztítása ellen demonstrálnak, illetve a klímavédelem fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet. A radikális eszközöket használó fiatal aktivisák arra azért odafigyelnek, hogy nagyrészt olyan festmények előtt mutassák be a performance-t, amelyeket plexilap véd – így a műalkotásoknak legfeljebb a környezetében tesznek kárt.

Greenpeace: Először mindig értetlenség fogadja az újszerű akciókat

„Egy-egy újszerű akciónál először mindig értetlenséggel reagálnak az emberek, mert a formával, a megvalósítás módjával foglalkoznak. Ezt mutatják a Greenpeace saját történelmi tapasztalatai is. Később aztán eljutnak a tartalomig is, hogy miről is szól az akció, mire akarja felhívni a figyelmet” – magyarázta Perger András kérdésünkre, hogy a klímavédelem szempontjából nem kontraprodukív-e ilyen akciókat végrehajtani, amelyek az aktivisták tette által az ügyükkel szemben is ellenszenvet kelthetnek. Hozzátette, általánosságban az újszerű eszközök alkalmazása annyiból mindenképp hasznos, hogy a politikai közbeszédnek mára része lett a klímavédelem témája.

„Fontosabb, hogy miért nyúlnak ilyen eszközökhöz a fiatalok. Szerintem üvölt belőle a klímaválság miatti elkeseredettség és a kilátástalanság. Inkább az a kérdés, a döntéshozók miért nem tesznek semmit, hogy elkerüljük a közeledő katasztrófát” – hangsúlyozta a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányának felelőse.

10 millió Fa: A kulturális kincsek támadása súlyos céltévesztés

„Az elmúlt napokban több támadás is érte klasszikus alkotók (van Gogh, Monet) múzeumban őrzött műtárgyait. A festékes támadásokat (bármilyen körültekintően voltak is kigondolva) mélyen elítéljük. Elítéljük akkor is, ha az akciók a Föld ökológiai körülményeinek drámai romlása ellen, az emberi felelőség jelentőségére akarták fölhívni a figyelmet. Radikális zöldek voltak tehát az elkövetők, kiknek általános elgondolásaival talán igen, de módszereikkel semmiképp nem értünk egyet. Az emberiség kulturális kincsei az egyébként valóban ön- és közveszélyesen pusztító ember jobbik énjének megmutatkozásai. Azok támadása, súlyos céltévesztés” – írta Facebook-oldalán a 10 millió Fa környezetvédelmi mozgalom, amely már az akciók kezdetén reagált a történtekre. Hogy az akciók mennyire megosztók még a zölden gondolkodók között is, azt jól mutatja, hogy bejegyzésük alatt szinte rögtön vita bontakozott ki a hasznukról. Volt, aki védelmükbe vette őket, míg más a tálibokhoz hasonlította az aktivistákat.

Fridays for Future: Érthető a frusztráció, de megosztó a módszer

„Ezek megosztó akciók, még a mozgalmunkon belül is. A klímaválság miatti frusztráció érthető, és ezek a performance-ok is azt tükrözik. Más kérdés, hogy mi nem szerveznénk ilyen akciókat. Szerintem nem ez a legjobb módja, hogy felhívjuk a figyelmet a rendkívül súlyos problémára, hiszen ez elidegeníthet olyanokat is, akik egyébként szimpatizálnak a klímavédelem ügyével” – fejtette ki véleményét Veszprémy Márton, a Fridays for Future budapesti aktivistája.

Photos from yesterdays round of art actions. Our heritage is being destroyed by our government’s lies and failure to…

Közzétette: Just Stop Oil – 2022. július 2., szombat

A Greta Thunberg inspirálta világméretű mozgalom, amelynek tagsága zömében középiskolás és egyetemista fiatalokból áll, itthon 18 településen van jelen kisebb-nagyobb csoportokkal. A fiatalember is kiemelte, manapság rendkívül nehéz átlépni a média ingerküszöbét, ezzel más zöld szervezetek is küzdenek – innen nézve tehát érthetők a botrányos akciók. Ugyanakkor a kulturális értékek is fontosak, és nem sérülhetnek, bár ezt a plexilapok eddig megakadályozták – tette hozzá.

Borítókép: Klímaaktivisták akcióban. Fotó: A Just Stop Oil Facebook oldal