A hónap utolsó szombatján immáron 22. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5 000-6 000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Covid-19 járványt megelőző években már közel húszezer látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz. Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy 50.000, ezen belül a tatai Öreg-tavon 44.000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben 24 példány globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és 7 kis lilik is feltűnt, de ritka vendégként láttak már 4 apácaludat és 2 bütykös ásóludat is részletek a tó lúdfajairól.

A ritkaságok mellett különlegességnek számítanak a színes nyakgyűrűvel jelölt ludak megfigyelései, és a jelölőeszközök azonosító kódjainak távcsöves leolvasásai is.

A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel változhat. Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 65.000-et is elérheti.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce és sirály, alkalmilag pedig akár rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják: http://vadludsokadalom.hu/aktualis-program/. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Sokadalom eseményei az interneten keresztül, a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető lesz. Az idei díszvendég a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. Szervezők: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.