Egyre nő, 2020-ban már 58 év volt az agráriumban dolgozó gazdák átlagéletkora. A KSH legutóbbi agrárcenzusának adatai szerint a gazdaságokat irányító személyek 35 százaléka volt 65 év feletti, szemben a 2010-ben mért 28 százalékkal – írja az Agroinform.hu.

A január 1-jén hatályba lépő gazdaságátadási törvény jelentősen előmozdíthatja a nemzedékváltást az őstermelők, családi gazdaságok és egyéni vállalkozók körében, akik ezentúl egyetlen szerződésben, számos adminisztrációs és adózási könnyítéssel tudják a gazdaság átadását végrehajtani.

Az átadást eddig az érzelmi tényezők mellett az átadással járó szerteágazó adminisztrációs kötöttségek is nehezítették. Ezért is fordulhatott elő az, hogy az agrárcenzus során megkérdezett 65 év feletti gazdálkodók 51 százaléka még nem tudta, hogy mi fog történni a gazdaságával a következő évek során. Ugyanakkor akik már tervezték az irányítás átadását, 84 százalékban családon belül kívánták azt végrehajtani, amire az új törvény számukra minden korábbinál egyszerűbb lehetőséget biztosít.

„A törvény célja az, hogy az élő családtagok között megtörténjen a gazdaságátadás, és mindenképpen megőrződjön a gazdaság működőképessége – mondta el dr Kapitány Gabriella, az Agrárminisztérium Agrárfejlesztési Osztályának vezetője az Agroinform.hu gazdaságátadási webináriumán. – A gazdaságátadási törvényben foglalt szerződés alapvetően a föld és ingóságok átadását, a jogutódlás rendjét, az engedélyek, szerződések, támogatások átadását teszi lehetővé, emellett szabályozták benne az együttműködés jogintézményét, ami segíti az átadó és az átvevő közötti közös munkát.”

A gazdaságátadási szerződés alkalmazásának is számos feltétele van

·       Személyi kötődés – A családi gazdásági törvény szerinti hozzátartozói láncolatnak kell fennállnia az átadó és az átvevő között, vagy 7 éve alkalmazásban álló munkavállalónak kell lennie az átvevőnek

·       Életkor – Az átadónak legalább 60 évesnek, az átvevőnek 50 év alattinak kell lennie. Az átadó legalább 10 éve bejegyzett mezőgazdasági tevékenységet kell, hogy folytasson, attól függetlenül, hogy ez a tevékenység egyébként az évek során hogyan változott.

·       Négyféle szerződéstípus alkalmazható – a gazdaságátadási szerződés négy fő szerződéstípus szabályait tartalmazhatja, vegyesen:

  • adásvétel
  • életjáradék
  • ajándékozás
  • tartás

Fontos szempont, hogy termőföldet tartási, életjáradéki, ajándékozási szerződéssel csak közeli hozzátartozók között lehet átruházni.

A törvényben új elem az együttműködés jogintézménye, mely lehetőséget ad arra, hogy az átadó a tudását, kapcsolatrendszerét is fokozatosan át tudja adni az átvevőnek. Az együttműködés időtartama maximum 5 év lehet, de akár néhány hónapban is meg lehet egyezni. Az együttműködés időtartama alatt a felelősség az átadóé, végig a gazdaságot átadó tulajdonában van a gazdaság, az átvevőre a jogok az együttműködés utolsó napján szállnak át.

Borítókép: Pixabay/Free-Photos