Amennyire szép, legalább olyan veszélyes. A divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon. A Réthy Fashion, a HUMUSZ és Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány közös eseményén egyebek között szó lesz a periféria országaira jellemző gyermekmunkáról és a centrumországokban élők divathoz köthető pszichoszomatikus betegségeiről. A szervezők közleménye az alábbiakban olvasható.

Ember a divat mögött. A Réthy Fashion, a HUMUSZ és Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány közös eseménye érdekes témát feszeget. A divatipart, illetve annak környezetre gyakorolt hatását. Nem árt ugyanis tudni, a divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon. Vízszennyezés, széndioxid kibocsátás, több millió tonna textilhulladék-termelődés köthető az ágazathoz. Mégis, a környezeti károk eltörpülnek azon terhek mellett, amiket a fast fashion a társadalomra ró.

November 23-án az érdeklődők megismerkedhetnek a problémával a textilhulladék témakörén keresztül.

A résztvevők többféle tevékenység végzése közben beszélgethetnek majd szabadon a kérdésről egymással és szakemberekkel. Az interaktivitást fokozza, hogy az előadók (lásd lentebb) húszperces témafelvezetés után maguk is a tevékenységbe kapcsolódva mesélnek a témához köthető tevékenységükről.

A szervezők ígérete szerint „Nehéz kérdéseket érintünk a periféria országaira jellemző gyermekmunkától, a centrumországokban élők divathoz köthető pszichoszomatikus betegségein keresztül az ökoszorongásig. Éppen ezért Csizmadia Máté zöld pszichológust kértük fel, hogy kísérjen minket ezen az úton.”

Felelősség súlya helyett a döntés szabadsága

A Humusz Szövetség központjában tényleg színes és érdekes programok várják az érdeklődőket. Lesz ruhabörze: behozzuk régi, de jó állapotban lévő ruháinkat, majd csereberélünk. A megmaradt ruhák az Ökomenikus Segélyszervezet Jelenlét Pontjára kerülnek Boldogkőújfalura. Az „Upcycling – textilhulladékból érték” keretében belül az egyszerű használati tárgyaktól a képzőművészeti alkotásokig sok mindent megcsodálhatunk, vagy akár fel is próbálhatunk.

„Csináld magad!” címszóval utána járhatunk, hogy mit készíthetünk házilag megunt ruháinkból:

szabásmintákat másolhatunk le, varrási és varrás nélküli textiltechnikákat tanulhatunk egymástól, inspirálódhatunk. Ezeken kívül lesz még mozi: A Fenntartható Jövőkép/p Projekt bemutatja Textil című animációs kisfilmjét, és a hozzá kapcsolódó oktatási segédanyagot. A kisfilm és a kérdések, amik mentén körbe lehet járni a témát, nem csak iskolai tanórák anyaga, de otthoni, baráti beszélgetések, szakmai diskurzusok eleme is lehet.

Kik mit adnak elő?

A végén nézzük a vendégeket, előadókat és témaköreiket:

▪ Réti Éva, Réthy Fashion – Fenntartható divat, bemutatkozik a Réthy Újrahasznosító Akadémia;

▪ Humayer Dávid, Ökumenikus Segélyszervezet – Textil újrahasznosítás és társadalmi szerepvállalás a segélyszervezet integrációs programjában;

▪ Vészity Katalin, Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány – Divatipar környezetkárosító hatásai és társadalmi terhei.

Az eseményről bővebben ide kattintva olvashatsz, tudhatsz meg többet!

Kiemelt kép: Flickr