A kormányzati átalakításból a zöld forradalmat és a fenntarthatóság felé mozdulást hiányolta hétfői online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

Azt javasolta és követelte, hogy a kormányzat hozzon létre egy önálló környezetvédelmi és klímaügyi tárcát, hozzátéve,

„ideális esetben egy zöld csúcsminisztérium alá tartoznának az energiaügyek is”.

Az, hogy a rezsiválság ennyire beütött, az, hogy az elképesztően alacsonyan tartott magyar jövedelmekből a kriminálisan magasra szökő energiaárakat nem lehet megfizetni, az jelentős részben annak a következménye, hogy a Fidesz 12 éve gyakorlatilag semmit nem tesz a magyar energia-önrendelkezés megteremtéséért, egy fenntarthatósági energiafordulatért – fogalmazott a Párbeszéd politikusa.

Azt mondta: a fideszes energiapolitikában eddig a káosz, a kapkodás és a hozzá nem értés volt a meghatározó, Palkovics László lemondásának elfogadása pedig mindennek a beismerése. Tordai Bence szerint nem a zöld fordulat irányába mutató lépés, hogy az energetikai tárcára élére Lantos Csaba személyében „igazi, virtigli offshore-lovag” kerül, aki „a gázimporton ügyeskedve lett Magyarország leggazdagabb embereinek egyike”.

Borítókép: Tordai Bence. Fotó: Rácmolnár Milán