A Greenpeace Magyarország egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan természetpusztításra. Az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított, pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne.

Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek – a nemzeti parkjaink területén is, ráadásul egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megnyitná az utat védett területeink értékesítésére.

A Greenpeace Magyarország egy pirossal áthúzott, óriási baltát ábrázoló szimbólummal üzeni a magyar kormánynak: el a kezekkel a védett természeti területektől. Az akcióval a zöldszervezet a Bükki Nemzeti Park egy letarolt részén hívta fel a figyelmet arra, hogy értékes erdeink sorra a pusztítás áldozataivá válnak, a kormány fakitermelést szorgalmazó rendelete még mindig érvényben van, védett területeinket pedig tovább veszélyezteti az az új törvényjavaslat, mely lehetőséget adna azok értékesítésére.

A klíma- és ökológiai válság idején nem engedhetjük meg, hogy pénzzé tegyék és tűzifává aprítsák fel védett erdeinket,

hiszen az erdő élőlények közössége, amelyek a minket is fenntartó természetes folyamatokat működtetik. A lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is zúgnak a láncfűrészek a nemzeti parkjainkban is.

Fotó: Flickr/Greenpeace

Ma Magyarországon még a védett területeken lévő erdők is erdőgazdaságok, azaz gazdasági társaságok kezében vannak, amelyeknek profitot kell termelniük. Ennek eredményét minden kirándulni szerető ember a saját szemével láthatja: az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és

alig van már olyan hely az országban, ahol igazi erdőben sétálhatunk.

Olyanban, ahol a csemeték mellett vannak termetes öreg fák, kidőlt holtfák, netán egy-egy igazi famatuzsálem is. Helyette azonos korú, azonos fajú faállományok vannak, amelyeket természetbarát kezeléssel fokozatosan át lehetne alakítani változatosabb, a biológiai sokféleség szempontjából értékesebb erdővé, de ebben az esetben nem lehet a profit az elsődleges szempont. A természetbarát szálaló vágással kezelt kicsiny erőfoltokat büszkén mutogatják, mint egy szép kirakatot, de valójában a hazai 2 millió hektár erdőből mindössze 30 000 hektár az, amit így kezelnek.

„Az Európában is példátlan, botrányos tűzifarendelet, ami eltörölte a fakitermelés természetvédelmi célú korlátozásait, tovább súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy lehetőséget ad értékes erdők kivágására is, és olyan »balesetekre«, mint amilyen a Kiskunságban történt, ahol a tűzifarendelet kihirdetését követő napokban kivágtak egy hatalmas nyárfát, amin fokozottan védett réti sas fészkelt. Akkor, amikor soha nem látott ütemben fogynak körülöttünk a vadon élő fajok állományai, az ilyen szándékos pusztítást egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak”

– mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányfelelőse.

A tudósok újra és újra megpróbálják felnyitni a döntéshozók szemét, hogy észrevegyék: az élővilág pusztulása, a fajok kihalása elért egy olyan szintet, ami már veszélyezteti a civilizációnk fennmaradását. A pusztítást azonnal le kell állítani, és amit csak lehet, vissza kell adni a természetnek.

Fotó: Flickr/Greenpeace

A Greenpeace azt követeli a magyar kormánytól, hogy:

  • vonja vissza a tűzifarendeletet;
  • dobja ki az alkotmányos jogainkat sértő, a védett területek eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot, hiszen a védett területek nem az övék, hanem mindannyiunké, a magyar embereké.

A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység és egyben a Kárpátok része. A Kárpátoknak egész Európa szempontjából óriási a jelentősége klímakiegyensúlyozó hatása miatt és azért, mert ez az élővilág egyik utolsó menedéke kontinensünkön. Most, amikor az emberiség történetének általunk okozott legnagyobb kihalási hullámát éljük, amikor a Földön élő gerinces állatok állományainak 70 százalékát már elveszítettük,

azonnal meg kell állítanunk a rövidlátó és értelmetlen természetpusztítást,

hiszen az élővilág sokféleségének megóvása nélkül a mi életünk is veszélyben van. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy az ökológiai összeomlás küszöbén és a klímaválság idején, amely minket, magyar embereket és a gyermekeinket is érinti, a rombolás helyett váltson végre irányt és tegyen meg mindent a természet védelméért.

Kiemelt kép: Greenpeace