November 3-án vízi útjára indul a Tiszai PET Kupa nemzetközi úszó kiállítása, a FLEX-Sárazsadány. A helyi közösség búcsút int a település kompjának. A forgalomból kivont hajótest újjászületik, hogy a Tid(y)Up projektben vízi folyómentő kiállítás és szemléletformáló központ létesüljön rajta.

Az idén 10 éves Tiszai PET Kupa a környezetvédelem, a turizmus, a zero waste életmód és a kulturális élmények ötvözésével kísérletezik ezúttal is.

Hogyan született meg a FLEX lebegő kiállítás? A szervezők honlapunkhoz eljutatott összeállítása szerint

adott volt egy nyugalmazott komp, néhány rozsdásodó tengeri konténer,

számtalan építkezésből megmaradt anyag és sok-sok újrahasznosításra váró műanyag. Másfél év leforgása alatt a lelkes petkalózok – szakértő partnereik és támogatóik segítségével ,- az újrahasználat és újrahasznosítás jegyében felépítették a FLEX-Sárazsadány nevű kiállító hajót.

A FLEX (floating exhibition) arra utal, hogy a tervezők egy vízi úton mozgó vándorkiállítást képzeltek a fedélzetre. Az öreg kompot a BAMLI MŰVEK és a STORQUE csapata újította fel, a munkához a petkalózok, valamint Sárazsadány, Olaszliszka és Sárospatak települései adtak önkéntes segítséget.

A projekt célja, hogy a lebegő kiállítótér és szemléletformáló központ – ahol egy Műanyag Műhely, egy fotókiállítás és egy vetítőterem is helyet kapott -,

minden eddiginél több folyómenti településre ellátogasson.

A FLEX-en  a gyerekek, tanárok és szülők interaktív módon ismerkedhetnek meg a folyószennyezés, azon belül is a műanyag probléma eredetével, mértékével és a megoldási lehetőségekkel.

A FLEX konténerei az Interreg Tid(y)Up projekt keretében közúton eljutottak már SzlovákiábaRomániába és Bulgáriába. Sok újrahasznosított anyag mellett a nemzetközi körutazások minden tapasztalata beépült a kiállításba.

Idén ősszel nem ez az első figyelemfelkeltő újítás a Hulladékmentes Tisza programban. Szeptember arról kaptunk hírt, hogy víztisztító konténert fejlesztettek. A Tiszai PET kupa szervezőinek tájékoztatása szerint

a Tisza forrásvidékét is sikerült elérniük

a folyó megtisztítását célzó, szemléletformáló Hulladékmentes Tisza program szakembereinek.

A Tiszai PET Kupa során 2019 óta több mint 100 tonna hulladéktól szabadították meg a folyót, és technológiai újdonságokkal rukkoltak elő. A víztisztító konténerrel a helyi, a szomszédos országban zajló konfliktus miatt megnövekedett számú lakosság számára könnyebben elérhetővé válik a tiszta víz.

https://www.youtube.com/watch?v=U4jQQPcNksE

Az elmúlt év során a PET Kupa legfőbb törekvése az volt, hogy segítse és felgyorsítsa a kárpátaljai hulladékgazdálkodás kiépítését, hogy a folyó szennyezését már annak forrásánál meg lehessen állítani. Bár az ukrajnai konfliktus jelentősen megnehezítette a munkát, Kőrösmezőn újabb szelektív hulladékgyűjtő pontok létesültek; ennek és az ehhez kapcsolódó kommunikációs és edukációs kampánynak köszönhetően tovább növekedhetett a folyó elől eltérített hulladék mennyisége.

A Tisza forrásvidékén az elmúlt egy évben 10 tonnával kevesebb hulladék került a folyóba.

Az ukrajnai konfliktus és a növekvő menekültszám miatt a kárpátaljai lakosság egy része nehezen jut nap mint nap tiszta ivóvízhez, tisztálkodási, mosási lehetőséghez. Ebben nyújt számukra segítséget a PET Kupa szakemberei és külső szakértők által fejlesztett mobil víztisztító konténer. A mobil vízvételi pont többféle funkciót képes ellátni: víztisztítója a Tisza vizét fogyaszthatóvá teszi, de mosási, zuhanyzási lehetőséget is biztosít, illetve teakonyha is található benne, így egyfajta közösségi pontot is jelent a használók számára. A konténer emellett hulladékgyűjtőként és újrahasznosítóként is funkcionál, ahol a lakosság leadhatja az összegyűlt hulladékot.

„A konténer megtestesíti a PET Kupa fő céljait: a tiszta víz biztosítását, a hulladékszennyezés megelőzését és a közösségépítést. A fejlesztés célja, hogy olyan régiókban nyújtson hozzáférési lehetőséget a biztonságos vízhez, ahol jelenleg ez nem mindenki számára adatik meg”

– mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója.

Fotók: Tiszai PET kupa