A Párbeszédhez került dokumentum szerint a kormány élesíteni készül a járóbeteg-szakellátó intézmények államosításáról szóló korábbi tervét, amely további tömeges orvos- és szakember-elvándorláshoz, így a betegellátás teljes ellehetetlenítéséhez vezet majd. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegyen le az önkormányzatok által jól működtetett járóbeteg-szakrendelők elrablásáról, és a meglévő állami ellátást húzza ki a gödörből!


Orbán Viktor kormánya ismét társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül erőltet a magyar társadalomra létfontosságú törvényeket, most éppen a milliók életét befolyásoló egészségügyi ellátórendszer átalakítását és további lezüllesztését.

A tervezet szerint az eddig önkormányzatok által fenntartott egészségügyi járóbeteg-szakrendelők átkerülnek az államhoz annak érdekében, hogy az ott dolgozó szakemberek átvezényelhetők legyenek más kerületekbe, városokba, sőt megyékbe. A kormány nyilván így gondolja befoltozni az égető orvoshiányt.

A kormány tervezete azonban nem csupán pénzügyi, hanem szakmai szempontból is katasztrófához vezet a betegellátásban, hiszen a szakrendelőkben alkalmazott orvosok és szakemberek 40-50 százaléka már most nyugdíjaskorú, ők egy esetleg átvezénylés esetén azonnal felmondanak, ugyanis – érthető módon – nem fognak 100 kilométereket utazni csak azért, mert Orbán 12 év alatt sem volt képes megoldani az emberek megfelelő és biztonságos orvosi ellátását.

A tervezet ráadásul további tízmilliárdokat von ki városonként az egészségügyi ellátásból, mert az önkormányzatok eddig évi több tízmilliárd forintot költöttek a szakrendelők működtetésére, aminek fedezete nincs benne a jövő évi költségvetésben.

A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a betegellátást tovább pusztító tervével, és ne nyújtsa be a szakrendelők államosításáról szóló javaslatát!

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Illyés Tibor