Az évszázados aszály közepén, három hónappal ezelőtt egy borászati cég az utolsó cseppig kiszivattyúzta a Tarna vizét Aldebrőnél, amivel a helyi környezetvédők szerint ökológiai katasztrófát okozott. Az ügyben még mindig tart a nyomozás. Közben a folyómederben már csordogál a víz, de élet nincs benne.

„Még tart a büntetőeljáráshoz kapcsolódó nyomozás a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon. Úgy tudom, egy szakértői véleményre várnak, ami az élővilágban esett károk mértékét vizsgálja. Bizakodók vagyunk, és nagyon várjuk a vádelemelést természetkárosítás bűntette miatt” – mondta el a Very Important Planet kérdésére Bóday Pál, a kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki július végén a Tarna védelmében fellépő civilek koordinátoraként vált országszerte ismertté.

Ahogy mi is beszámoltunk róla július végére teljesen kiszáradt a 30 legnagyobb vízhozamú hazai vízfolyás közé tartozó Tarna a Bükkalján.

Ebben komoly szerepet játszott, hogy egy aldebrői borászati cég az utolsó cseppig kiszivattyúzta nagy teljesítményű gépekkel az aszály miatt kis patakká zsugorodott Tarnát, hogy a szőlőjét öntözze vele.

Arra hivatkoztak, hogy nekik erre engedélyük van. Ehhez egy vélhetően illegális nyúlgátat is építettek a mederben Aldebrő határában, hogy felduzzasszák, és könnyebben kiszivattyúzhatóvá tegyék a vizet.

Látva a kialakuló katasztrófát, a környékbeli civilek szétszedték a mederben homokzsákokból kiépített torlaszt – konfliktusba kerülve a borászati cég képviselőivel –, de addigra már elkéstek. A vízzel együtt eltűnt az élővilág is: a vízi ökoszisztéma teljesen elpusztult, az emlősök, madarak nem jutottak ivóvízhez. A környékbeli civilek összefogásának köszönhető, hogy pótitatókkal, egy közeli volt víztározó részleges feltöltésével megakadályozták a még kiterjedtebb ökológiai katasztrófát.

Nyár közepén teljesen kiszáradt a Tarna, miután egy borászati cég az utolsó cseppig kiszivattyúzta belőle a vizet. Fotó: VIP

„Az már világossá vált a vizsgálatok során, hogy a katasztrófát okozó vízkivétel idején nem volt érvényes vízkivételi engedélye a cégnek, és az is, hogy a meder megbontására sem volt engedélyük” – közölte Bóday Pál. Megjegyezte, a borászati cég képviselői azóta is rendkívül cinikusan viszonyulnak a történtekhez, fenyegetőznek, miközben politikai kapcsolataikkal kérkednek.

Közben a Tarna a szeptemberi esőknek köszönhetően minimális szinten már csordogál ugyan a medrében, de az élővilágnak nyomát sem látják benne a helyiek.

Hogy legalább az ne okozzon a jövőben gondot, miként jut a vadvilág vízhez szárazság idején, esőkerteket alakítottak ki Kápolnán. Ezeknek a legfőbb célja az lesz, hogy kis tavakban tárolja az esővizet az aszályos időszakra – tudtuk meg Bóday Páltól.

Borítókép: Most már csörgedezik némi víz a mederben, de élet nincs benne. Fotó: VIP