A haszonállatok embertelen szállítási körülményei ellen demonstráltak szombaton az Igazságügyi Minisztérium előtt állatvédők. Hiába hatályosak ugyanis 2005 óta a szállításra vonatkozó állatjóléti szabályok, azokat általánosan megsértik az Európai Unióban. A résztvevők a haszonállatok levágása ellen is tiltakoztak.

Az aktivisták azt az „End The Slaughter Age” (Vessünk véget az állatok levágásának!) nevet viselő uniós polgári kezdeményezést támogatták, amelynek az a célja, hogy a húsiparral szemben az általuk etikusabbnak tartott, fenntarthatóbb, egészségesebb növényi alapú mezőgazdasági termelés kapjon jelentősen több uniós támogatást. A kezdeményezés teljesen kizárná az állattenyésztést az uniós támogatásra jogosult mezőgazdasági tevékenységek köréből. Mint írják,

„Az állattenyésztés támogatásának csökkentése közös ügyünk. Nem csak a vegánoké, az állatbarátoké, a környezetvédőké vagy a növényi étrendet követőké, hanem minden ember közös ügye. Egy fenntarthatóbb, etikusabb és zöldebb jövő lehetőségének feltétele.”

Ennek érdekében Európa-szerte aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek céljai és részletei a Magyar Vegán Egyesület Facebook-posztjában olvashatók.

A Magyar Vegán Egyesület és a Szurkolók az Állatokért Egyesület által szervezett demonstráción felszólalt Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke is az élőállatok szállításra épülő húsipari üzleti modell működésképtelen: csak akkor tud nagy profittal működni, ha a törvényesség és az emberiesség minden szempontját kiiktatják belőle.