Kiszámíthatóság és biztonság. Egy klíma- és energiaválság idején ezek azok a dolgok, amikre mindannyian leginkább vágynánk, de mégis ezek hiányoznak talán legjobban az életünkből. Ezt a helyzetet csak tovább rontaná egy friss kormányrendelet azoknak, akik a megújuló energia felhasználása mellett köteleződnének el. A Greenpeace petíciót indított az ügyért. Az alábbiakban a szervezet közleménye olvasható.

Biztos még te sem tértél magadhoz abból a sokkból, amit a kormány lépése jelentett, ha te is egy vagy magyarok százezrei közül, aki azt tervezte, hogy felszereli otthonát napelemekkel, és ezzel tesz egy lépést a kiszámíthatóbb jövő felé. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai óta már lehetett sejteni, de az új kormányrendelet óta már tudhatjuk is: a kormány ki szeretné végezni a napelemes fejlesztéseket. Ha te is tiltakozni szeretnél a döntés ellen, csatlakozz hozzánk, és írd alá petíciónkat!

Egyetértesz azzal, hogy a korábbi nyertes napelemes lakossági pályázatok minél hamarabb megvalósulhassanak, illetve, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően a pályázatok második fordulóját is írják ki? Szerinted is nyitott betáplálási lehetőségre van szükség a hálózatra minden új igénylőnek október 31. után is? Te is intézkedést vársz a kormánytól azért, hogy a hálózat fejlesztésével hosszú távon, kiszámítható módon bővülhessen a lakossági napenergia-szektor? Ha igen, támogass minket aláírásoddal!

Most nem akadályozni kell a megújulós fejlesztéseket, hanem – a többi uniós országhoz hasonlóan – az akadályokat kell elhárítani ezek útjából. A családok számára nem megdrágítani és értelmetlenné kell tenni a tervezett beruházásukat, hanem segíteni őket, hogy klímabarát, olcsó áramot termelhessenek, és ezzel gyorsan és érdemben tudják csökkenteni az energiaköltségeiket, valamint hozzájárulhassanak az ország szén-dioxid-kibocsátásának és energiafüggőségének csökkentéséhez. Ehhez pedig minél több napelemes beruházásra van szükség!

Kiemelt kép: Pixabay