Több mint negyven hátrányos helyzetű településen épít szociális naperőművet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány. A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország legszegényebb településein élő családok jutnak támogatáshoz.

A szociális naperőműveket a Felzárkózó települések program részeként létesíti a szeretetszolgálat. A kiválasztott települések határában létesülnek naperőművek, amelyek együttes bevételéből évente akár 3500 rászoruló család energiatámogatása valósulhat meg – írták.

Az érintett családokat a településeken választják ki a programot megvalósító karitatív szervezetek, a támogatást pedig előrefizetős mérőórákra töltik fel.

A szeretetszolgálat közölte: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz elnevezésű európai uniós alap 10,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a programhoz.

A program előzménye a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az E.ON-nal együttműködésben Tiszabőn megvalósított mintaprogramja. A 2020-ban létesített egyhektáros szociális naperőmű bevételeiből hetven kisgyermekes család téli fűtéséhez nyújtott jelentős támogatást a karitatív szervezet – olvasható a közleményben. (MTI)

Borítókép: Pixabay/andreas160578