Egyelőre nem vágtak ki több, védett területen lévő erdőt, mióta augusztus elején megszületett a komoly társadalmi felzúdulást keltő tűzifarendelet, a WWF Magyarország szakértője szerint. Ennek a lehetősége azonban jogilag továbbra is fennáll, hiába van hatályban egy szigorítást megfogalmazó miniszteri utasítás. Más kérdés, hogy a jelenleginél több fát akkor is képtelenek kitermelni, ha van rá szándék.

„Egyelőre a gyakoratban nem látszik az erdőtörvényt felfüggesztő tűzifarendelet hatása a hazai védett erdőállományra nézve. Szerencsére. Persze folyik fakitermelés, a korábbi évekhez képest nagyobb volumenben, de az eddig megszokott keretek szerint. Nem tudok arról, hogy több védett területen álló, magas természetességi állapotú erdőt vágnának ki. A jelenleg folyó kitermelést valójában az erdőtörvény keretein belül is meg lehetne oldani” – mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője a Very Important Planet kérdésére.

Ne vágj ki minden fát. Tüntetés az erdőirtás ellen. Fotó: Cseh Tamás

Közfelháborodást szült a rendelet, utasítással szépítettek

Mint ismert, a kormány augusztus elején hozott egy olyan rendeletet, ami az eddigi erdő- és természetvédelmi törvény több, fakitermelést korátozó rendelkezését felfüggeszti a háborús veszélyhelyzetre és megnövekedett tűzifaigények kiszolgálására hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a rendelet természetvédelmi szempontból legkárosabb elemei lehetővé teszik a vegetációs időben történő fakitermelést, a védett vagy Natura 2000 területeken lévő magas teremészetességi állapotú erdők kivágását, miközben a vágásérettségi kort csak ajánlásnak tekinti, a tarra vágott, védett vagy Natura 2000 területen lévő erdők újratelepítését, felújítását pedig a továbbiakban nem kell őshonos fafajokkal megoldani.

A rendelet – amit a klímaválságban, az évszázad aszályának közepén hozott a kormány – komoly társadalmi felzúdulást váltott ki. A zöld civil szervezetek tüntetést szerveztek, és nyílt levélben közzétett petíciót fogalmaztak meg annak érdekében, hogy vonják vissza a természetkárosító rendeletet. Ezt eddig több mint 112 ezren írtak alá, és csatlakozott hozzá közel 380 szervezet is. Az agrárminiszter érzekelve a nagyfokú társadalmi elutasítottságot, két héttel később miniszteri utasításban korrigálta a tűzifarendeletet az irányítása alá tartozó erdőgazdálkodókra vonatkoztatva.

Inkább mégse vágják ki – csak lehetőséget adnak rá

Eszerint a hazai vagy uniós védelem (Natura 2000) alatt álló területeken őshonos fafajokból álló természetes, természetszerű vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú erdőben nem végezhető tarvágás, és csak március végéig – azaz a vegetációs idő kezdetéig – engedélyezett a fakitermelés. A megnövekedett tűzifaigényt pedig – amire hivatkozva a kormányrendelet megszületett – elsődlegesen akácból kell fedezni.

Emellett azt is tartalmazza az utasítás, hogy a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifaigény nem elégíthető ki.

Az agrárminiszter utasítása ugyanakkor alacsonyabb szinten hozott jogszabály, mint a kormányrendelet, például csupán az állami erdőgazdaságokra és a nemzeti parkokra vonatkozik, a magánerdő-tulajdonosokra vagy például a vízügy kezelésében álló erdőkre nem. Így csak az erdők kisebb részét érinti.

Favágó és gép sincs több kitermeléshez

Szeptember végén az agrártárca válaszolt a zöld szervezetek nyílt levelére , de nem ismerte el, hogy a kormányrendeletben szereplő lazítások veszélyeztetik az erdők természeti értékeinek védelmét. Viszont azt ígérték, felülvizsgálják a jogszabályt, ha az szükséges.

Fotó: Patera Kamilla

A területet közelről ismerő forrásaink szerint, a védett erdők kitermelésének jelenleg nem az a legfőbb akadálya, hogy a minisztérium állítása szerint nincs rá szándék, hanem az, hogy sem elegendő technikai infrastruktúra, sem emberi erőforrás nincs hozzá. Azaz, kevés a favágó és a gép a kitermeléshez, szállításhoz, feldolgozáshoz.

Az erdőtörvény adta keretek között jelenleg is ki lehetne vágni 9-10 millió köbméter fát évente, de ebből legfeljebb 6-7 millióhoz van meg a kapacitás.

Megkérdeztük az agrártárcát, hogy arányaiban mennyivel több fát vágtak ki a tűzifarendelet hatályba lépése óta az állami erdőgazdaságok, mint azt korábban tervezték. Arra is szerettünk volna választ kapni, milyen a kitermelt fafajok megoszlása, hogy kiderüljön, valóban főként idegenhonos akácból igyekeznek-e fedezni a megnövekedett keresletet, ahogy az a miniszteri utasításban szerepel. Érdekelt volna az is, van-e kormányzati szándék, a fakitermeléssel foglalkozó szakemberek számának növelésére, és a kitermeléshez szükséges infrastruktúra fejlesztésére. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Borítókép: Erdőirtás. Fotó: Hans/Pixabay