A belga társadalom fájó hiányosságokkal küzd Belgium gyarmati múltját illetően” – állapította meg a Brüsszel közelében található Közép-afrikai Királyi Múzeum és az Antwerpeni Egyetem egy kedden közzétett közös tanulmányában.

Az egyetem és a múzeum a Black Lives Matter (A Fekete Életek Számítanak) mozgalom tavalyelőtti tüntetései nyomán kezdte el a kutatási projektet – emlékeztetett a The Brussels Times hírportál. A mozgalom 2020 májusában az amerikai Minneapolisból indult, miután egy rendőri intézkedés során életét vesztette a színes bőrű George Floyd.

A kutatók azt kívánták feltérképezni, hogy Floyd halála és a tiltakozások során felvetett egyéb társadalmi kérdések javították-e a belgák gyarmati múltjukkal kapcsolatos ismereteit.

A felmérés eredményei szerint a belga gyarmatosítás történetéből feltett 12 általános műveltségi kérdésre a megkérdezettek átlagosan csak négy helyes választ adtak.

Hetven százalékuk például tudatában van annak, hogy Kongó (akkori nevén Belga-Kongó) II. Lipót belga király „magántulajdona” volt, de sokkal kevesebben tudják, hogy Ruanda és Burundi is belga fennhatóság alatt állt.

A kutatócsoportok a válaszadók körében a gyarmatosításhoz kapcsolódó „strukturális rasszizmust” is vizsgálták: a felmérésben részt vevők 21,9 százaléka úgy vélte, hogy a diszkriminációról és a rasszizmusról szóló tanórákra nincs szükség az oktatási intézményekben.

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a belga parlamenti képviselők a gyarmati múlttal kapcsolatos kérdésekben inkább elkerülni, mint vállalni igyekeznek a felelősséget,

nem hívják fel a figyelmet a jelenkori rasszizmus és a gyarmatosítás közötti kapcsolatokra, és igyekeznek kitérni a jóvátétel lehetősége elől.

Miközben Belgium a közelmúltban erőfeszítéseket tett a gyarmati történelmével való szembenézésre, az utóbbi pár évben több belga gyarmati vezető szobrát, emlékművét távolították el a közterekről – emlékeztetett a The Brussels Times. Több aktivistacsoport azt szorgalmazza, hogy Belgium indítson hivatalos eljárást a gyarmatosított népek leszármazottjainak kárpótlására. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay