Szlovákiában jövőre maximálná az energiaárakat a kormány a vállalkozók számára – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség Eduard Heger, szlovák miniszterelnök közlésére hivatkozva hétfőn.

A tervezett intézkedés szerint az áram árát 199 euróban (megközelítőleg 82 ezer forint), a gázét pedig 99 euróban (megközelítőleg 41 ezer forint) maximálnák megawattóránként. Amennyiben az energiaárak ennél magasabbra emelkednek, a többletköltségek 80 százalékát az állam fizetné.    

„Ezzel az intézkedéssel lefedjük a vállalatok csaknem minden szektorát. Maradnak még a rendkívül energiaigényes vállalatok, azokat a gazdasági minisztérium különállóan, egyénileg fogja intézni”

– jelentette ki Eduard Heger.

Az intézkedést hangsúlyosan a jövő évi költségvetés tervezetének elfogadásától tette függővé a szlovák kormányfő. Közlése szerint a jövő évi költségvetésben 3,5 milliárd eurót terveznek elkülöníteni az energiaárak emelkedésének kompenzációjára. A jövő évi költségvetés tervezetéről rendszerint november végén vagy december elején dönt a pozsonyi parlament. A kompenzációs intézkedés egyelőre a jövő év első három hónapjára lenne érvényes, azt követően a piaci helyzet tükrében újraértékelnék azt. A januártól-március végéig tartó időszakra a kompenzáció finanszírozására 500 millió euró kiadást tervez a szlovák pénzügyminisztérium. (MTI)

Borítókép: Pixabay/schropferoval