Megfékezték a lángokat vasárnap Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón – közölték a tanzániai hatóságok.

A tűz péntek este tört ki a Karanga tábor közelében, amely a túrázók és hegymászók megállóhelye, mintegy 4 ezer méteres tengerszint feletti magasságban, az „Afrika tetejére” (5895 méter) vezető egyik legnépszerűbb hegymászó útvonalon.

https://www.youtube.com/watch?v=nVP_WXF3tYA

„Sikerült ellenőrzés alá vonnunk a tüzet. A legtöbb területen már nagyrészt kialudtak a lángok, bár még mindig vannak zsarátnokok” – mondta Eliamani Sedoyeka, a tanzániai idegenforgalmi minisztérium képviselője vasárnap reggel a TBC állami műsorszolgáltatónak.

A tűznek nem voltak áldozatai. A túrázók és hegymászók körében különösen népszerű északkelet-tanzániai turisztikai helyet évente több tízezer ember keresi fel.

Összesen ötszáz embert – tűzoltókat, a nemzeti parkok hatóságának munkatársait, rendőröket, valamint civileket (diákokat, lakosokat, egy utazásszervező cég alkalmazottait) – mozgósítottak az erős szél által gerjesztett tűz megfékezésére.

A közösségi oldalakon szombaton terjedő videókon látható volt, ahogy a hatalmas lángnyelvek felemésztik a bokrok alkotta növényzetet, és sűrű, szürke füstfelhőket eregetnek. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok elérjék a tűzfészek alatti erdős területet.

Bár a tűz okát hivatalosan még nem azonosították, Sedoyeka szombat este azt mondta, „lehetséges, hogy egy hegymászó vagy mézgyűjtők gondatlanságból okozták a tüzet”.

Két évvel ezelőtt, 2020 októberében egy hét alatt 95 négyzetkilométernyi területen pusztított tűz a Kilimandzsárón, de nem követelt áldozatokat. Az akkori nyomozás eredménye szerint a tüzet a hegymászókat kísérő hordárok okozták. A Kilimandzsáró és környéke nemzeti parknak minősül, szerepel az UNESCO világörökségi listáján van. A több mint 750 négyzetkilométernyi terület egyúttal egy rendkívüli ökoszisztéma, gazdag növény- és állatvilággal. A három csúcsból (Kibo, Mawenzi, Shira) álló vulkáni masszívumot nem kerülte el a globális felmelegedés, jelentősen kiszárítja a növényzetet. (MTI)

A borítókép illusztráció: Pixabay/ Hans