Drónfotón mutatták meg, ahogy földgyaluk és markolók már ássák Szaúd-Arábiában a 170 kilométer hosszúságúra tervezett, egy vonalban fekvő óriásvárosnak az alapjait – írja a Hvg.hu a Dezeen.com alapján.

 Hozzáteszik, aThe Line nevű futurisztikus beruházás a Neom fejlesztés része.

A világ egyik új csodájaként beharangozott 500 méter magasságú, foncsorozott burkolatú óriás épületkomplexum a tervek szerint 9 millió embernek adna otthont.

A felvételekről beszámoló Dezeen.com szerint a képeken a város alatti közlekedési rendszer vonala is látszik. A projekt igazgatója szerint a projekt “forradalmasítani fogja életmódunkat”, és zérókibocsátású lesz. Szakértők azonban szkeptikusak a sivatagba álmodott megaváros élhetőségét és fenntarthatóságát tekintve, és a megalomán fejlesztés társadalmi hatásaival kapcsolatban is merültek fel kérdőjelek.

Az ALQST szaúdi emberi jogvédő szervezet szerint a projekt által érintett területeken élők kitelepítése miatt nem mindenki van oda a fejlesztésért. Voltak, akik tiltakoztak, október elején három embert halálra is ítélt emiatt a szaúdi különleges törvényszék.