„Ez egy vérbeli női történet. Egy saját útját járó nő története, aki az ösztöneire hallgatva, azokkal összhangban indul el egy olyan úton, ami kívülálló szemmel teljesen lehetetlennek tűnik. Személyén keresztül talán jobban érzékelhető az egyén, az egyes ember felelőssége, és lehetőségei. Az, hogy minden döntésünk, választásunk hatással van a környező világra, amiben élünk. Ez komoly felelősség. Abban bízom, hogy egy színésznő által előadott személyes és inspiráló történet nagyobb hatást tud elérni, mint a világ pusztulásával riogató, vagy arra figyelmet felhívó újságcikk vagy hír. Hiszek benne, hogy az emberekhez a szívükön és nem az eszükön keresztül vezet a legrövidebb út. Hogy célszerűbb, ha azt érzik, hogy ők is ilyenek akarnak lenni – mintha csak szembesítenénk őket a hiányosságaikkal” (Pelsőczy Réka, a természettudós életét feldolgozó sétaszínház előadásának rendezője.) Az előadás szövegét a Jane Goodall Intézet honlapja alapján életrajzi források, Jane Goodall – Amíg élek remélek, A remény könyve alapján Zöldi Gergely írta.

Előszó. Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára mutatja be a premier fővédnökét, Döbrösi Laurát:

Közben az erdei nézőtér már megtelik: a lehetőségeket, az átlélhetőséget szem előtt tartva húsz fő jelenti a telt házat.

És színre lép Jane Goodall, alias Bohoczki Sára.

A sétaszínház séta része. Útnak indulunk a repülőtértől a Hármashatárhegyre.

És a sétaszínház színház része. Jane első csimpánzáról mesél, akit gyermekként kapott:

Az interaktív darab során a színház személyes élménnyé válik, szavak nélkül is egyre jobban megfigyeljük, megismerjük egymást, Jane ajánlásaival:

A tanösvény zseniális túrajelzése:

Egyre magasabbra és egyre mélyebbre jutva, az előadás hatása alatt:

Egyre távolabb a város zajától. Valahol még hallod odalentről a motorokat, az ugató kutyákat, de már az erdőre figyelsz, ahogyan Jane is kéri:

Új és új részleteket ismersz meg az életőből, gyönyörű gondolatairól. Új és új fajokkal ismerkedsz, előbb távolról:

Majd közelről:

Minden kitisztul, egyre jobban rálátsz a világra, teendőidre:

Fotó: Cseh Tamás

És mindez így hangzik:

Fotók: Rácmolnár Milán