A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytatott egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – közölte a Police.hu.

2022. januárjában jelzés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Sorkikápolna község közelében, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt, oly módon, hogy ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajra és a vízbe folyt.

A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a Rendőrséghez fordultak. A helyszíni szemle adatai alapján 2 db 200 literes olajos hordó, 2 db 5 literes kanna és 5 db 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén.

A szombathelyi nyomozók figyelme az adatgyűjtések és kihallgatások során egy nemeskoltai férfira terelődött. Megállapították, hogy a 41 éves férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált fáradt olajtól, gépkocsival a környező erdőbe ment, majd a Sorok patak medrénél megszabadult a feleslegessé vált szállítmánytól.

A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot.

A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezet tisztítása ellenére a patak vízét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható. Az üggyel kapcsolatban a nyomozók további 1 személyt helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldte.

Borítókép: Police.hu