Hét négyzetméteres mini földbirtokok sorakoznak egy szegedi lakótelep szélén, amelyek ingyen használhatók, de dolgozni kell velük. A paradicsomot, paprikát, cukkinit, zellert, céklát, epret, fűszereket, virágokat termő magaságyásokat a környékbeli panelek lakói gondozzák nagy odafigyeléssel. Ez a szeretet olyannyira meglátszik a Makkosházi Közösségi Kerten, hogy eddig négyszer lett az ország legszebb konyhakertje saját kategóriájában. A kert mellett pedig közösséget is építenek különféle programokkal.

„Nem szeretnék túlozni, de arról a lugasról a gazdája szerint idén eddig úgy 80 kiló paradicsom jött le” – mutatott büszkén az egyik pirosló magaságyás felé ottjártunkkor Kinyó Pál koordinátor, miközben a szegedi Makkosházi Közösségi Kertben vezetett körbe bennünket.

Kinyó Pál koordinátor a közösségi kert igazi motorja. Fotó: Tombácz Róbert

Negyven kiskert a panelek között

A fakeretekkel körbeölelt hét négyzetméteres kis parcellákon látszott, hogy gondos kezek foglalkoznak velük. Gaznak nyoma sem volt, ellenben a szezon vége ellenére a palántákon még fűszerpaprikák pirosodtak, a földben élettől duzzadó céklák, zellerek, cukkinik növekedtek a napfényre váró, színesedő paprikák paradicsomok mellett. Több magaságyásban hatalmas bazsalikomtövek, rozmaringok, menták és virágok illatoztak. Volt, ahol már a halloweeni faragott tököt is kitették. Láthatóan magukénak érzik a kertet a használóik.

Mind a negyven parcellát környékbeli panelekben élők művelik, és ők is fogyasztják el az itt megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket már 2014 óta, amikor a bekerített terület Szeged első közösségi kertjeként megnyílt. Akkor még feleennyi parcella sem volt kialakítva, de az igény gyorsan növekedni kezdett. A palántákat, magokat a kerthasználók szerzik be, ültetik el, ők döntenek róla, mit akarnak termeszteni. Akinek a nagy a lelkesedése, de kevés a kertészeti tapasztalata, annak a többiek szívesen segítenek, tudtuk meg Kinyó Páltól.

A koordinátor még Svájcban ismerkedett meg a közösségi kertekkel, és úgy gondolta, ezt a kezdeményezést Szegeden is jó lenne megvalósítani, illetve a meglévőt fejleszteni.

Önkormányzati föld, közös gondoskodás

Az önkormányzat nyolc éve ingyen bocsátotta a város széli panelházak mellett kertészkedni vágyók rendelkezésére az egykori vízközmű-telep területét, ahol jelenleg három kút biztosítja a növények vízellátását. Ennek költségét Szeged állja. Emellett komposzttal látja el a kertet, ha nem termelődne elég év közben helyben a területen felállított két komposztálóban. A gazdálkodáshoz szükséges termőföldet a városrész önkormányzati képviselője szerzi be képviselői alapjából.

Fűszereket ugyanúgy termesztenek a kerthasználók, mint zöldségeket. Fotó: Makkosházi Közösségi Kert

A szerszámok, locsolókannák közösek, van szeszámoskamra is, de persze, aki akar, saját szerszámot is hozhat. A kertben egy komoly rovarhotel is várja a beporzókat, akik városi szinten igazi luxuskörülmények közé költözhetnek, miközben részt vesznek a kert fenntartásában.

A kert a jelenlegi formájában idén tavasszal készült el egy 650 millió forintos, nagyobb uniós projekt részeként.

A kertet ugyan kerítés veszi körül, és csak a kerthasználóknak van kulcsuk a kapuhoz, de nem csak ez óvja meg a vandalizmustól és a lopásoktól. A környék társasházaiban és a szomszédos garázssorban mindig van, aki figyel, és ha kell, a közösen megteremtett értékek védelme érdekében értesíti is a megfelelő személyeket – árulta el a koordinátor. Nem is nagyon fordul elő ilyen rossz szándékú próbálkozás.

 Már a halloweenre készül a panelkertészek egy része. A szerző felvétele

Annyira népszerű, hogy várólistát vezetnek

„A negyven parcellára nagyjából másfélszer ennyien jelentkeztek idén is, de most csak tizenketten vannak várólistán. A nagy többség évek óta használja a parcelláját, évente csak néhány hely üresedik meg, ezekre sorsoljuk az új jelentkezőket. Évente hívunk kertészeti szakembereket a helyi és a fővárosi önkormányazti cégektől, ők értékelik a parcellákat, és amit szerintük nem gondoznak megfelelően, azokra várunk új használókat” – magyarázta Kinyó Pál a kicsit ugyan szigorú, de hatékony rotációs rendszert, ami hozzájárul a népszerű közösségi kert rendezettségéhez és szépségéhez. A kert esztétikuma egyébként országosan is folyamatos elismerést arat: eddig négy alkalommal nyerte el az ország legszebb konyhakertje címet a közösségi kertek kategórájában a makkosházi.

Nem csak kertészkedés

A koordinátor elárulta, igyekeznek arra is törekedni, hogy fele-fele részben legyenek a földhasználók között idősebbek és fiatalok, ami a kertészeti tapasztalatcsere mellett a közösségépítést is segíti.

Magaságyás magas fokon. Fotó: TR

A kert küldetése ugyanis nem merül ki a kertészkedésben: rendszeresen szerveznek közösségi programokat, a közbiztonsági fórumtól a növényegészségügyi előadásokon át a bográcsozásig.

Sőt, karácsonyi programot is tartanak évek óta, fenyőfadíszítéssel.

A Makkosházi Közösségi Kert külföldön is érdeklődést keltett. Egy Erasmus+ projekt részeként áprilisban horvát, olasz, osztrák, román környezetvédő civilek látogatták meg a szegedi kertet, akik Szeged zöldfelület-fejlesztésével, esővíz-gazdálkodásával és egyéb zöld megoldásaival kapcsolatban informálódtak, és gyűjtöttek tapasztalatokat. A külföldi csoport elismerően nyilatkozott a kertben folyó munkáról, kiemelve, hogy az nem csak a termények előállítása miatt hasznos – ami minimálisra csökkenti az itt gazdálkodók ökológiai lábnyomát -, hanem szemléletformáló és közösségépítő tevékenység is.

Borítókép: A hangulatos és rendezett kertben még a szezon végén is öröm végigsétálni. Fotó: Tombácz Róbert