Hozzák ládában, dobozban és szatyorban is a gombákat a gyűjtők a lakossági gombavizsgálókba az őszi esőzések után. A szegedi piacon dolgozó szakembernél jártunk, akit sokan keresnek fel mostanában jóféle ehető kalaposokkal. Persze a kukába is nagy mennyiségű nem ehető vagy mérgező gomba kerül. Előfordul olyan is, hogy egyetlen gomba miatt kell kidobni egy egész kosár Nagy őzlábgombát.

„Három hete csúcson van a forgalom. Hajnal 5-kor kezdünk, tegnap már két perccel nyitás után jöttek az első gombászok. Olyan is előrdordul, hogy a déli zárásig leülni se lehet, egyfolytában áll a sor” – mutatott a gombavizsgáló pultja előtt a kezükben dobozokat, ládákat, kosarakat, szatyrokat szorongató várakozókra tegnap délelőtt Gömöry Gyula, a szegedi Mars téri piac szakellenőre.

Berobbantak az őszi gombák

A nyári aszály utáni szeptemberi esőzések igencsak jó hatással voltak a gombákra.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy szinte minden füves és fás területen megjelentek a termőtestek. Velük együtt pedig felbukkantak a gyakorlott és alkalmi gombászok is, akiknek egy része összegyűjt mindent, aminek kalapja van. A nagyobb piacokon jelenlévő szakképzett gombaszakellenőrők azért dolgoznak, hogy lehetőleg senki se mérgezze meg magát vagy a családját, és még fogyasztás ellenőrizzék a gombákat, amelyeket a tányérjára szán valaki.

Munkában a gombaszakellenőr a szegedi piacon. Fotó: Tombácz Róbert 

A lakossági gombavizsgálatot végző szakellenőr nem csak a mérgező és nem ehető fajokat válogatja ki a gyűjtésekből, hanem azokat az egyébként ehető fajhoz tartozó termőtesteket is, amelyek már nem alkalmasak étkezésre, mert például öregek, ázottak, kukacosak.

Sok gomba végzi a vizsgáló kukájában

„Ez valamilyen trágyagombafaj, ezek meg álpereszkék. Sajnos egyik sem ehető” – magyarázta Gömöry Gyula egy férfinek, aki nejlonszatyorból borította a gombákat a vizsgálóasztalra. A kukában végezte az két óriási, de öreg pisztricgomba is, amivel egy másik férfi érkezett. Ezek csak fiatalon ehetők, hangzott a magyarázat. Ottjártunkkor fölbukantak még begöngyöltszélű cölöpgombák, csupaszpereszkék, susulykák és egyéb ehetetlen vagy éppen mérgező gombák is.

Aznap már a második nagy kukazsákot kötötte össze a szegedi szakellenőr, ami összesen nagyjából 30 kiló lehetett.

A kukában végezte az a kosárnyi egyébként rendkívül ízletes nagy őzlábgomba is, ami között egy gyilkos galócát talált. Ilyenkor a teljes tételt ki kell dobni, ugyanis ha egy darabka rákerült az ehető gombákra, az is végzetes lehet. Ezért érdemes papírzacskóban vagy másképp elkülönítve szedni az egyes fajokat – főleg, amiket nem ismerünk. A szakellenőr elmondta, sokakban még mindig él a tévhit, hogy amit a csiga megrág, az biztos nem mérgező, de ez egyáltalán nem igaz.

Csak azért felelnek, amit láttak

Időnként védett fajok is a vizsgálópultra kerülnek, ősszel főleg őzlábgalóca és csoportos csiperke. Az előbbiből volt, aki egy kosárnyit hozott, de az utóbbiból tegnap is felbukkant három darab. Miután a Gömöry Gyula felvilágosította a gyűjtőt, hogy mi került a kosarába, és megkérte, hogy ilyet ne szedjen többet, azokat is kukázta.

„Végre már látok ehető gombákat is!” – lélegzett fel a szakember, amikor egy fiatal nő egy papírdobozban fenyőtinórukkal, gévagombával és kései laskával jelent meg. Egy másik nő nagy őzlábgombákat hozott ellenőrzésre, amelyek átmentek a vizsgán.

Nagy őzlábgomba. Fotó: Wikipédia/Chrumps

„Ebből még vagy tízszer ennyi van a tanyánk körül. Most akkor mindegyikkel külön be kell jönnöm a városba?” – kérdezte. A szakellenőr erre csak azt felelhette, hogy ő kizárólag azért vállal felelősséget, amit látott.

A gombákról szól a hétvége

Aki fazékba való gyűjtés mellett is érdeklődik a gombák világa iránt, annak kiváló programok kínálkoznak a hétvégén, ugyanis péntektől vasárnapig két helyszínen is gombákkal kapcsolatos országos eseményt rendeznek. A Soroksári Botanikus Kertben Országos Gombakiállítást tartanak, a több száz kiállított faj mellett az érdeklődőket gombakvíz, gombatanösvény, a gyerekeket színező is várja, és megválasztják az év gombáját is. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában pedig az Őszi Gombafesztivál részeként lesz gombaszépségverseny – amire várják a nevezéseket -, gombakiállítás, mikroszkópos bemutató és különböző gyermekprogramok.

Borítókép: Kosárban és ládában is hozzák vizsgálatra a gombákat. Fotó: Tombácz Róbert